Hatvanéves Wayne Gretzky, minden idők egyik legnagyobb sportolója

2021.01.26. 09:11

Hatvanéves Wayne Gretzky, minden idők egyik legnagyobb sportolója
Wayne Gretzky és a jégkorongos világ legbecsesebb trófeája, a Stanley-kupa (Fotó: archív)

Kiutálta a csapatból a többi szülő, mert túl sok gólt lőtt.

Hirdetés

Hirdetés

Minden idők legponterősebb játékosa, Wayne Gretzky hatvanéves születésnapját ünnepli január 16-án. Az NHL-ben máig több tucat rekordot tart. Tízszer volt pontkirály, kilencszer volt az alapszakasz, kétszer a rájátszás legjobb játékosa. Öt Stanley.kupát nyert. Mikor 1999-ben visszavonult, a mezszámát, a 99-est az egész ligában visszavonultatták és még abban az évben beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába. Játékosként mindent megnyert, kivéve az olimpiát. Beceneve a „The Great One”. Ő az egyetlen játékos a liga történetében aki 200 pontos szezont ért el, ezt ráadásul kétszer is megtette.

Az ontariói Brentfordban született, és már 10 évesen egy szezonban 378 gólt lőtt a Brantford Nadrofsky Steelers játékosaként. 13 éves korára már 1000 gól fölött járt. Nem nézték ezt jó szemmel a csapattársak szülei, így sok konfliktusa akadt. A Gretzky szülők megoldották a helyzetet, Torontóba küldték a gólvágó Wayne-t, aki 14 évesen U20-as ligában játszott.

Az 1979-es drafton választotta ki az Edmonton Oilers. Sokan féltették, hogy 18 évesen, vézna fiatalként „eltörik” az NHL kemény védői, ám már az első szezonjában 137 pontig jutott, és a liga történetének legfiatalabb játékosa lett, aki egy szezonban 50 gól fölött szerzett. Aztán a saját rekordjait döntögette, mind a gólpasszok, mind a gólok számában. Az Edmonton Oilers kapitányaként négy Stanley-kupát nyert a nyolcvanas években. Bár nem akarta elhagyni Edmontont, a klub tulajdonosa pénzért és draftjogokért eladta a Los Angeles Kingsnek. Érkezésével a jégkorong egy csapásra népszerű lett Kaliforniában, később játszott a St. Louis Bluesban, profi pályafutása utolsó három évét pedig a New York Rangersben töltötte.

Felesége Janet Jones színésznő, öt gyermekük van.

 

jégkoronghokiNHLKanada

Hirdetés

Szóljon hozzá!