Hirdetés

Ismét himnuszbotrány Romániában: együtt énekelték a székely himnuszt

2022.05.10. 08:17

Ismét himnuszbotrány Romániában: együtt énekelték a székely himnuszt
A két csapat magyar ajkú játékosai együtt hallgatták énekelték a székely himnuszt (Fotó: MJSZ)

A magyar táborban szurkoló miniszter lemondását is követelik.

Hirdetés

Hirdetés

Felháborodott a román sportsajtó, amiért a szlovéniai divízió 1/A-s férfi jégkorong-világbajnokság vasárnapi, Magyarország–Románia mérkőzése után a székelyföldi játékosok román mezben a piros-fehér-zöldekkel és a szurkolókkal közösen elénekelték a székely himnuszt. A ProSport „felháborító jelenetként”, a Gazeta Sporturilor „botrányos pillanatként” jellemezte a Ljubljanában történteket, mindkét lap kiemelve, hogy három román nemzetiségű hokis nem csatlakozott az első sorban állva éneklőkhöz - írja az erdélyi magyar hírportál, a kronika.ro.

Románia jégkorong-válogatottjának gerincét székelyföldi játékosok alkotják, a többségük az Erste Liga-bajnok Csíkszeredai Sportklubot erősíti, ugyanakkor Magyarország válogatottjában is vannak erdélyi származású hokisok. A magyarországiak 4-2-es sikerét hozó találkozó után a két csapat magyar ajkú játékosai közösen énekelték el a székely himnuszt a mintegy háromezer magyar szurkolóval együtt.

A történtekre lecsapott Dan Tanasă, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője, aki hétfőn közösségi oldalán posztolt egy fényképet, amelyen Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter látható, amint a vasárnapi magyar–román hokimérkőzésen szurkol. A magyar jelképhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke élesen bírálja az RMDSZ politikusát amiatt, hogy a magyar szurkolótáborban foglalt helyet a szlovéniai vb-n, „miközben a román államtól kapja a fizetést”. „Tánczos Barna gesztusa a román nemzettel szembeni sértésnek minősül” – írta bejegyzésében Tanasă, aki szerint a bukaresti nagykoalíció román pártjainak követelniük kellene a miniszter lemondását.

jégkorongválogatotthimnusz

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés