Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Illem. Hely?

| 2017. 08. 17. | 18:46:00
Ózdon bezzeg avatják.
Illem. Hely?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valóra váltotta a választási kampányban tett ígéretét Ózd polgármestere, Janiczak Dávid. Elkészült, pénteken pedig fel is avatják a városi nyilvános vécét, melyet a település költségvetéséből finanszíroztak. Ott ez ünnep lesz, mert – mint a polgármester Facebook-oldalán fogalmazott – „hosszú évek városi igényét sikerül ezzel kielégíteni”.

Lehet, most néhányan megmosolyogják a hírt, hogy a nyilvános vécének még avatási ceremóniát is rendeznek, talán még azzal is elpoénkodnak, vajon mi lesz a műsor, vajon ki próbálja ki elsőként az „ojjektumot”, egyáltalán mi ilyenkor a protokoll.

De fordítsuk inkább komolyra a szót! Nyíregyházán is elkelne már egy nyilvános vécé.

Évek óta gondot okoz, hogy a Hősök terén álló, a belvárosban egyetlen nyilvános vécét csak sátoros ünnepeken nyitják ki, mert állítólag egyébként kihasználatlan.

A környező vendéglátóhelyeken

egyáltalán nem mosolyognak, amikor egy busznyi ember bezúdul az ajtón, egyenest az illemhely felé véve az irányt, alibiből esetleg rendelnek páran egy kávét. De meg is lehet érteni őket, hiszen 50 ember után már rendesen takarítani kell.

Láttam több olyan feliratot is bejárati ajtón, hogy ez itt nem nyilvános vécé, kíméljék a csak emiatt betérők a helyet.

Ám a szükség nagy úr – és ezt észre kell venniük azoknak is, akiknek abban a szerencsében van részük, hogy belvárosi munkahelyükön az efféle ügyeiket különösebb járkálás nélkül el tudják intézni.

Nem jobb a helyzet Debrecenben sem, ahol szintén nem tudunk nyilvános illemhelyről. A közelgő Virágkarnevál helyszínén bizonyára helyeznek majd ki mobilvécéket (ez egyébként szabály is), de a hétköznapok problémáját ez nem oldja meg.

Nem ördögtől való egyébként a nyilvános vécé, amely esetenként még ingyenes is. Külföldről számtalan példát hozhatnánk a környezet építészetébe szépen belesimuló nyilvános illemhelyekről. Néha nem árt ilyen szemmel is járni külföldön, az okostól nem szégyen tanulni.

Arról nem beszélve, hogy a befektetés megtérül, hiszen nem, vagy ritkábban kell a fenntartónak a bokrok aljáról is begyűjteni az emberi ürüléket.

És még a belvárosi társasházak lakói is fellélegezhetnek. A szó szoros értelmében.

Cs.K.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés