Hirdetés

A melegeknek is jár a CSOK

Ha a CSOK-hoz szükséges vállalásukat tudják teljesíteni.

2016.07.20. 17:46

A melegeknek is jár a CSOK

A minisztérium a korábbi álláspontját vizsgálta felül.

Hirdetés

Hirdetés

Korábbi álláspontját felülbírálva elismerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg és leszbikus párok is jogosultak igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) jövőben tervezett gyermekeik után – írja közleményében a Háttér Társaság.

A Magyar Hírlap 2016. január 9-i számában interjú jelent meg Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral az új otthonteremtési kedvezményekről, amelyben kiemelte: a bejegyzett élettársak csak már meglévő gyermekeik után vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, jövőben tervezett gyermekeik után nem, mivel erre csak a házaspároknak van lehetősége. Ez az információ később a minisztérium által kiadott tájékoztató anyagban is megjelent.

A Háttér Társaság levélben fordult a minisztériumhoz, és felhívta rá a figyelmet, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény szerint a törvényben szereplő néhány kivételtől eltekintve a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, márpedig a CSOK kapcsán a törvény ilyen kivételt nem tartalmaz. A jogszabályok az azonos nemű pároknak is többféle lehetőséget biztosítanak a gyermekvállalásra (pl. egyéni örökbefogadás vagy társszülőség), így a CSOK-hoz szükséges vállalásukat tudják teljesíteni. A Minisztérium korábbi álláspontját felülvizsgálva igazat adott az egyesületnek, és korrigálta a vonatkozó tájékoztató anyagokat.

meleghomoszexuálisCSOK

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés