Hirdetés

Ő lesz az USA jövendő elnöke?

MTI

2016.07.20. 08:20

Ő lesz az USA jövendő elnöke?
Donald Trump

Novemberben kiderül.

Hirdetés

Hirdetés

Hivatalosan is elnökjelöltjévé választotta Donald Trumpot a Republikánus Párt, így biztossá vált, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson a New York-i üzletember indul a párt színeiben.

A 69 éves milliárdost a republikánusok clevelandi konvenciójának második, keddi napján választották meg a párt elnökjelöltjének. Trump formális jelölését Jeff Sessions alabamai szenátor jelentette be, majd az ábécé-sorrendben szólított tagállamok nevében egy-egy delegátus nyilvánosan és hangosan közölte, hogy kit támogatnak.

Donald Trumpnak 1237 küldött támogatására volt szüksége, ezt már New York államnál – ahonnan származik – megszerezte. Jelöltségét legidősebb fia, Donald Trump Jr. jelentette be, aki három testvérével együtt csatlakozott a New York-i küldöttséghez. Az ifjabb Trump úgy fogalmazott, apja nagyon büszke a mozgalomra, “ez ugyanis nem csak egy egyszerű kampány”.

Donald Trump egyedüli esélyesként érkezett a hétfőn kezdődött konvencióra, de a keddi szavazáson rajta kívül Ted Cruz texasi, Marco Rubio floridai és Rand Paul kentucky szenátor, valamint John Kasich ohiói kormányzó, Ben Carson idegsebész és Jeb Bush volt floridai kormányzó is kapott voksokat – az előválasztási folyamatban elért eredményeik alapján.

Trump végül 1725, Cruz 475, Kasich 120, Rubio 114, Carson hét, Bush három, Rand Paul pedig két szavazatot könyvelhetett el a voksolást elnöklő Paul Ryan, a képviselőház elnöke ismertetése szerint.

Trump: nagy megtiszteltetés az elnökjelöltség

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Donald Trump, hogy a republikánusok Clevelandben zajló konvencióján hivatalosan is őt választották a párt elnökjelöltjévé. Kedd esti megválasztása után a New York-i üzletember a konvenció résztvevőihez intézett videoüzenetében úgy fogalmazott, nem egy kampány, hanem egy mozgalom élén áll.

“Az elnökválasztási folyamatnak ez a szakasza lezárult… mozgalom lett, de végig kell mennünk” az úton

– fogalmazott Trump, aki azonban csak csütörtökön elmondandó beszédében fogadja el hivatalosan is az elnökjelöltséget.

Donald Trumpelnökválasztás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés