Hirdetés

Hozzá sem nyúlhattak volna a bombához a tűzszerészek?

Hvg

2016.07.13. 12:45

Hozzá sem nyúlhattak volna a bombához a tűzszerészek?
Fotó: MTI, Mihádák Zoltán

Szakértői források szerint a hivatalos utasítás alapján nem. A Honvédelmi Minisztérium nem erősítette meg a hírt.

Hirdetés

Hirdetés

Létezik egy hivatalos utasítás, ami alapján teljesen máshogyan kellett volna kezelni a négy tűzszerész életét kioltó bombát – mondta el a Hvg-nek egy szakértő.

A lap szerint a tűzszerészek és hasonló érdeklődésűek által alkotott zárt közösségben már több lehetséges elmélet is megfogalmazódott a július 1-i tragédia okaként, amelyben a négy fiatal tűzszerész életét vesztette, ötödik társuk pedig súlyosan megsérült. A Hvg-nak egy, ehhez a tűzszerészkörhöz tartozó, névtelenséget kérő forrás szerint több kérdés is felmerül.

Elvileg nem nyúlhattak volna hozzá?

Az egyik ilyen, hogy egyáltalán miért nyúltak hozzá a tűzszerészek a később felrobbant bombához? A hivatalos robbantási utasításban szerinte egyértelműen az áll, hogy a felrobbant bombához hasonló robbanószerkezeteket a melléjük helyezett töltettel kell megsemmisíteni. Vagyis csak kivételes esetben szabad hozzányúlni, elszállítani, például akkor, ha lakott területen lenne.

A valóságban viszont ettől sok esetben eltérnek. Ezen a speciális területen, a lőtéren például annyira sok bombát azonosítanak be, hogy ha egyesével kezelnék, szerelnének hozzá töltetet és hálózatot, az jóval több idő és pénz lenne. Ezért egyszerűbb összeszedni a bombákat

- nyilatkozta.

Nem lehetett tudni, mivel volt töltve a bomba

Azt sem lehet tudni, hogy milyen robbanóanyagot tartalmazott a négy ember életét kioltó bomba, azonban a forrás szerint elképzelhető, hogy ez nem fog kiderülni. Ugyanis az ilyen területeket, mint a Nagyiván és Nádudvar külterületén található egykori bombázótér, kifejezetten gyakorló- és tesztrobbantásokra használták.

„Ez azt jelenti, hogy itt próbáltak ki olyan eszközöket, amik úgynevezett szükség-robbanóanyaggal voltak megtöltve. (...) Gyakorlatilag bármi lehetett benne, és ettől kezdve teljesen kiszámíthatatlan."

- mondta.

A Hvg forrása szerint egyáltalán nem biztos, hogy valaha ki fog derülni, mi történt pontosan, vagy ha igen, akkor is csak az információk egy részét hozzák nyilvánosságra. A szakértőkkel folytatott beszélgetés után a lap kétszer is megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, de a kommunikációs osztály továbbra is arra hivatkozik, hogy „a baleset körülményeit közigazgatási eljárás keretében vizsgálják”, és ennek lezárultáig nem tudnak választ adni kérdésekre.

Arra a felvetésre sem reagáltak, valóban létezik-e a robbantási utasítás, amely teljesen más megsemmisítési eljárást ír elő az ehhez hasonló esetekben.

 

hortobágybombatűzszerész

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés