Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óvjuk a mérőórákat!

| 2016. 08. 03. | 17:14:00
Két kiadványban is informál az energiahivatal.
Óvjuk a mérőórákat!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lakossági fogyasztásmérőkkel: a víz-, villany- és gázórákkal kapcsolatos tudnivalókra, rendszeres ellenőrzésük fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közös sajtótájékoztatón, Kecskeméten. 

A legfontosabb információkat két kiadványban is összegezték, az energiahivatal munkatársai országos kampánykörúton ismertetik a legfőbb tudnivalókat. 

Az mérők 10 százalékát ellenőrzik évente

Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője elmondta, a szolgáltatók a háztartásokban fellelhető tizenötmillió mérőóra mintegy tíz százalékát ellenőrzik évente. Az ellenőrzések nyomán mintegy másfélezer panasz születik. Ezek feldolgozása egyértelműen azt mutatja, hogy a fogyasztók ismeretei jogaikról és kötelezettségeikről hiányosak - fogalmazott.     

Több millió is lehet a kötbér

Kolozsi Sándor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője azt emelte ki, hogy ha a fogyasztásmérőkön valamilyen illetéktelen beavatkozás történik, az szabálytalan vételezésnek minősül és kötbér kiszabását jelentheti. Ennek összege a pár tízezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet. A tevékenység legnagyobb kockázata mégis inkább az, hogy élet- és balesetveszélyes. A főosztályvezető hangsúlyozta, nincs jó fogyasztóvédelem felkészült fogyasztók nélkül. Ebben próbálnak segítséget nyújtani a két kiadványukkal.       

Az Óvja mérőóráját! és az Ismerje meg jogait! című kiadványok mindenki számára elérhetőek a kormányhivatalok ügyfélszolgálati helyein

- mondta Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Ő a fontos tudnivalók közül azt emelte ki: a köznyelvben áram-, gáz- vagy vízlopásnak nevezett méretlen vételezés - annak mértékétől függően - akár büntetőpert is vonhat maga után. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés