Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keménykednek az ukrán határon?

| 2016. 09. 07. | 14:49:00
Az ukrán főkonzulhoz fordultak a magyarok.
Keménykednek az ukrán határon?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Virágzik a korrupció a csapi vámon – állítja egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fuvarozó cég panaszos levelére hivatkozva a KárpátHír. Az online hírportálnak a Pap-Eutrans Kft. írta le, amit a Csap-Záhony határátkelőn tapasztalt.

Az ukrán vámosok – mint a cikk fogalmaz - „elviselhetetlen korrupciója” miatt fordult KárpátHír szerkesztőségéhez a magyar fuvarozó cég. Pap-Eutrans Kft. 10 éve működik, elsősorban oroszországi és ukrajnai normál kereskedelmi árut fuvaroznak. A cég heti rendszerességgel, több teherautóval lépi át az ukrán határt Csapnál.

A magyarországi cég vezetője elmondta, minden határátkelésnél 100 eurót fizetnek a kamionsofőrök az ukrán vámosoknak zsebbe, hogy a járművüket tovább engedjék.  Az ukrán vámosok mindig ugyanazzal az indokkal hozakodnak elő: a teherautó túlsúlyos, ezért pótdíjat kell fizetni – olvasható a kárpátaljai portálon.

A  magyar cég  levelének tanúsága szerint augusztus 31-én éjszaka jelentkezett a sofőr határátlépésre a csapi határon az egyik járművük. A cégvezető részletesen leírja a mérlegelés körülményeit. Ebből az derül ki, hogy itthon még minden rendben volt a kamionnal, a túloldalom viszont már azt mondták, hogy a rakomány túlsúlyos, ezért fizetnie kell 100 eurót, különben nem mehet tovább.  A sofőr hiába kérte, hogy a mérleg hitelesítését mutassák meg, az ukrán vámosoktól elutasító választ kapott, mondván, hogy ez Ukrajna, itt fizetni kell mindenképp – írja a cégvezető a KarpátHírhez eljuttatott levelében.

A lap több fuvarozó céget is megkeresett, melyek megerősítették az ukrán gyakorlatot, hozzátéve: nemcsak a vámosoknak kell fizetni, hanem a hátátkelési folyamatban többször is (be- és kilépéskor a katonának, az útlevélkezelőnél, a “feketeruhásnak”), nagyjából összesen 1500 hrivnyát.

„A Pap-Eutrans Kft. több fuvarozó céggel egyetértésben nem hajlandó kifizetni az említett összegeket. A levelet eljuttatták Magyarország Ungvári Főkonzulátusának is, de ezidáig válasz nem érkezett. A nevét bátran felvállaló fuvarozó cég, további fuvarozókkal az ungvári konzulátus segítségét kéri a kialakult tarthatatlan helyzet megoldásában” – írja a KárpátHír. Hozzátéve: a fovarozó cégek, ha a helyzet nem javul, végső esetben útlezárással fognak tiltakozni.

A lap felsorol több olyan céget is, mely a Pap-Eurotranséhoz hasonló esetekről számolt be az ukrán határon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés