Hirdetés

Tovább veri a hullámokat a NYÍRVV-ügy Nyíregyházán

Szabolcsihír

2017.06.29. 15:39

Tovább veri a hullámokat a NYÍRVV-ügy Nyíregyházán
A képviselők a kamerán keresztül is üzentek Fotók: Máté János

Az ellenzék a polgármester és a felügyelőbizottság felelősségét firtatja.

Hirdetés

Ahogy az várható volt, a nyíregyházi képviselő-testület csütörtöki ülésén téma volt a NYÍRVV-ügy, illetve az üggyel kapcsolatban nemrég született, még nem jogerős bírósági ítélet, mely ellen azóta az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Bár szinte minden ellenzéki párt felvetette, hogy az azóta lemondott ügyvezető, Bocskai Péter perének kezelése és ítélete okán vegyék vissza Dr. Kovács Ferenctől a városi cégek feletti tulajdonosi jogainak egyszemélyi gyakorlását, végül erre egyedül Lövei Csaba (Együtt) tett indítványt, ám a Fidesz-KDNP többségű testület elutasította a javaslat napirendre vételt, így a tulajdonosi jogok maradtak a polgármester kezében.

A NYÍRVV-ítéletet egyébként a két közgyűlés között eltelt időszak eseményeit bemutató filmes összefoglalóban is megemlítették.

Lövei Csaba

Az összefoglaló után érdeklődött a város polgármesterétől Lövei Csaba: „igaz-e hogy tanácsadóként visszafoglalkoztatják a társaságban Bocskai Pétert".

Továbbá arra várt választ, „kérnek-e bocsánatot és mikor az ügyet feljelentő, a város vagyonát védő becsületes embertől Orosz Zoltántól a meghurcoltatásáért?”, valamint arra, hogy „az ítélet tükrében változott-e Kovács polgármester véleménye a kárigény elmulasztása ügyében. A képviselő idézte a polgármester februári szavait: 

"Dr. Kovács Ferenc:(polgármester) Ami a NYÍRVV perre vonatkozik, valóban tegnap tanúként voltam a bíróságon, a bíró úr, elnök úr kérdéseket tett fel. Megvilágítottam neki, hogy működik az önkormányzati rendszer. Ne prejudikálja a képviselő úr. Olyan dolog, hogy kárigény, nem látunk kárt. Elmondom önnek újra, hogy a felügyelő bizottság megvizsgálta büntető szakjogásszal, ügyvéddel együtt. Nálam ez az irat ismert, ez van meg, abban kárigény nincs. Kár sincs. A feljelentő szerint, meg lehet önök szerint van kár, de ezt be kell bizonyítani. Van egy ilyen probléma. Bizonyítottságot még nem látok! Természetesen, ha lesz egy jogerős ítélet, ami ezt mondja ki, ahhoz a szükséges intézkedéseket megtesszük. De én úgy tudom, ott a per alatt komoly zárlat van, vagyoni zárlat, tehát egyáltalán nincs veszélyben egy esetleges kárigény érvényesítése."

Az ellenzéki képviselő feltette a kérdést, „annak tükrében, hogy az összes lefoglalt vagyont - városi kárigény hiányában - a magyar állam javára ítélték meg, hogy látja akkori véleményét?"

Béres Csaba

Béres Csaba (Jobbik) a visszafoglalkoztatással kapcsolatos hírek mellett vizsgálóbizottságok felállítását kérte számon a polgármesteren a NyírVV-s szerződések tárgyában, Nagy László pedig a tulajdonosi jogok gyakorlását feszegette.

Dr. Kovács Ferenc polgármester válaszában leszögezte:

nem alkalmazzák a NYÍRVV-nél semmilyen formában Bocskai Pétert. Hozzátette: elnézést nem kér, álláspontja nem változott, hiszen az ítélet még nem jogerős és egyébként sem Orosz feljelentése alapján szüleletett meg az ítélet.

Lövei Csaba ezután véleményét fogalmazta meg, szerinte „a fideszes képviselők azzal, hogy a tulajdonosi jogok kérdésének tárgyalását elutasították a város közérdeke helyett, Bocskai Péter és Kovács Ferenc oldalára álltak. Emlékeztette őket, hogy „keresztény-nemzeti pártok képviselőiként fokozottan kellene figyelniük a VII. parancsolat (Ne lopj!) betartására és betartatására”. A Bocskai-ügyben megjegyezte: véleménye szerint eleve alkalmatlan emberként nevezték ki a cég élére, kézi vezérléssel irányította a városvezetés. Lövei szerint „emiatt és a kárigény elutasítása okán alappal vethető fel a polgármester és portfólió referatúra vezetőjének büntetőjogi felelőssége”. Végezetül érdekességként megjegyezte, hogy sem utóbbi, sem Batizi Tamás kabinetfőnök nincs jelen a képviselő-testület ülésén, miközben az ítélethirdetésre teljes létszámban felvonultak a bíróságon.

Hunyadi János (DK) a másodrendű vádlott további alkalmazását helytelenítette, Béres Csaba pedig a NYÍRVV felügyelőbizottságának felelősségét firtatta. Ő és Lövei képviselő számítógépe hátoldalán üzent a nézőknek. Béres gépén a „Ne lopj” parancsolat és Fidesz, MSZP, Felügyelőbizottság feliratú majmok képei, azok felelősségére utalva, Lövei laptopján pedig "A lopott pénz ekcémát okoz" feliratú kormányplakát paródia szerepelt.

Kovács Ferenc

Dr. Kovács Ferenc válaszában már a becsületsértés határának átlépésével vádolta Lövei Csabát, az Együtt képviselőjét, a téma lezárásaként pedig a városvezető koalíció tagjai sorra álltak fel, hogy a pozitívumok észrevételét és a jó híreket kérjék számon az ellenzéken. Lövei erre úgy reagált: "Mást beszélnek, mint Bodóné, ha a bor árát kérik!”

Kovács Ferenc még annyit kért az ellenzéki képviselőktől, hogy legyenek tényszerűek, kritikusak, korrektek, de amit érzékel, az hisztériakeltés, botránypolitizálás. Véleménye szerint "nem lehet felelőtlenül cselekedni a saját politikai haszonszerzés okán".

Az elhúzódó, még mindig az első napirendi pont vitája után az ülés programjában szereplő mintegy 30 téma megtárgyalása és szavazása már pörgött, majd 13 órakor kezdődött a közmeghallgatás.

Természetesen itt is téma lett volna a NYÍRVV-ügy, ugyanis

szót kért Orosz Zoltán - a NYÍRVV-ügyet 2013-ban kirobbantó raktáros, akit állásából akkor rövid úton eltávolítottak. Azóta munkaügyi pert nyert, tízmilliós nagyságrendű kártérítéssel – ám Kovács Ferenc megtagadta a szót és azonnal berekesztette a közmeghallgatást.

Rendes Sándor, a városháza szóvivője az előbbieket annyiban pontosította csütörtökön este: "ahogyan azt polgármester úr is hangsúlyozta a közmeghallgatás során, hogy az Önkormányzat SZMSZ-e szerint csak nyíregyházi lakcímmel rendelkező lakos szólalhat fel, és azt is hozzátette, hogy amennyiben Orosz Zoltánnak kérdése vagy véleménye lenne, azt írásban tegye meg, amelyre a törvényi határidőn belül választ is kap" - áll a Szabolcsihírnek küldött közleményében.

 

polgármesterközgyűlés

Hirdetés

Hirdetés