Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A polgármester szigorítaná az SZMSZ-t

| 2017. 09. 27. | 17:26:00
A demokráciáért aggódik az ellenzéki képviselő.
A  polgármester szigorítaná az SZMSZ-t
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Büdös" a demokrácia maradéka is Nyíregyháza vezetésének! - így értékeli Lövei Csaba önkormányzati képviselő (Együtt) Nyíregyháza polgármesterének a közgyűlés Szervezeti és Műkdési Szabályzatának (SZMSZ-ének) módosítására előterjesztett javaslatát. Az Együtt városi elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta:

A 27 éves nyíregyházi demokratikus gyakorlattal szakítva, a polgármester módosítást terjesztett be az SZMSZ-hez, hogy interpelláció és kérdés a továbbiakban a Közgyűlés elején nem, csak a végén hangozhat el. A "közgyűlésen méltatlanul személyeskedő"  rendzavarókat a polgármester a továbbiakban távozásra szólíthatná fel.

Elvárom a polgármestertől, hogy alaposan indokolja meg, miért akarják felrúgni a Nyíregyháza - tanácsrendszer után - először szabadon megválasztott képviselői által 1990-ben hozott demokratikus szabályokat! Elfogadhatatlan hogy már a kérdést, is korlátozni akarják, a demokrácia maradékát sem tűrik.

Ez bizonyára összefügg azzal, hogy legutóbb jómagam a még mindig nem közlekedő új buszok és egy sóstói gyanús ingatlaneladás, képviselőtársam pedig  a kórház megépíteni "elfelejtett" parkolója ügyében interpellált, és van annyi sötét ügy a városban, hogy számíthattak továbbiakra - vélekedett a képviselő, aki szerint "jól illeszkedik ez a lépés a demokráciát fokozatosan felszámoló gyakorlatba": a polgármestert felruházták a városi cégek feletti tulajdonosi jogok egy személyben való gyakorlásával.

Lövei Csaba kifogásolta, hogy a városi sajtó ellenzéki képviselőt nem, vagy csak negatív, lejárató módon idéz, hogy a közmeghallgatást nem, a közgyűlést csak egyenesben, vissza nem kereshető módon közvetítik.

Elmondta továbbá, hogy megszűntek az ellenzékkel való közgyűlés előtti egyeztetések. A múlt havi közgyűlésen

a helyi népszavazás kiírásához szükséges aláírásszámot a törvényi maximum szintjén, a választópolgárok 20 százalékában határozták meg, ami Lövei szerint annyit jelent, hogy egy helyi népszavazáshoz Nyíregyházán több aláírás kellene, mint ahány szavazattal 2014-ben a Kovács Ferenc polgármestert megválasztották.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés