Hirdetés

Újra listáznak Magyarországon?

MTI

2018.04.12. 16:02

Újra listáznak Magyarországon?
Karácsony Gergely (MTI-fotó)

Karácsonyék szerint igen.

Hirdetés

Hirdetés

Az MSZP-Párbeszéd szerint ma újra a listázások korszakát éli Magyarország, a választásokat pedig rendszerszinten befolyásolta a Fidesz.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón arra reagált, hogy

a Figyelő olyan emberek nevét sorolta fel, akik a hetilap szerint Soros Györgynek, illetve az általa finanszírozott szervezeteknek dolgoznak.

Az ellenzéki politikus azt mondta,

olyan állampolgárokat listáznak ostoba módon, akik egy civil szervezet tagjaként teszik a dolgukat, nem ellenfelei senkinek, legfeljebb a szegénységnek, a korrupciónak és a demokrácia lábbal tiprásának.

Szerinte aki ezekben az emberekben ellenséget lát, az világossá teszi, hogy igazi ellenfele az országot jobbá tenni akaró állampolgári akarat.
Elmondta, a választás előtt néhány héttel Orbán Viktor miniszterelnök megfenyegette a változást akaró embereket és a változást akaró pártokat, és arról beszélt kétezer magyar állampolgár ellenfele az Orbán-rezsimnek.
Karácsony Gergely közölte,

bármekkora felhatalmazást is kapott a Fidesz a választópolgároktól, nem arra kapta, hogy más állampolgárokat megfélemlítsen, ezért az MSZP-Párbeszéd szövetség minden politikai eszközt megragad annak érdekében, hogy véget vessenek az embereket megfélemlítő politikának.
 

A politikus

"a történelem furcsa fintoraként" értékelte, hogy a lista abban a hetilapban jelent meg, amelynek tulajdonosa Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Ez a múlt század borzalmait bemutató múzeum azért jött létre, hogy Magyarországon soha senkinek ne kelljen attól félnie, hogy listázzák őt - hangsúlyozta.
"A Terror Háza a B-listák, a kuláklisták emlékezete. De nem azért állítjuk ezt az emléket, hogy ez a múlt visszajöjjön, hanem azért, hogy ne felejtsük el, viszont túlléptünk rajta" - fogalmazott.
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kijelentette: sok-sok jele van annak, hogy a Fidesz rendszerszinten befolyásolta a parlamenti választás eredményét. Ide sorolta a választási jogszabályokat, a kamupártokat, a médiaviszonyok megváltoztatását, a fiktív címre bejelentett választókat.
A választási szabályok megváltoztatása azt eredményezi - fejtette ki -, hogy miközben a választóknak csak az egyharmada szavazott a Fideszre, a pártnak kétharmados többsége lesz a parlamentben.

"A választási iroda tulajdonképpen meghekkelte a valasztas.hu-t a választás napján" - fogalmazott Tóth Bertalan, utalva arra, hogy vasárnap visszaállították a régi honlapot, amelynek szerinte a biztonsági kockázata is nagyobb.

Jelezte, megérti azokat a választókat, akik szombaton hangot adnak felháborodásuknak, az MSZP-Párbeszéd is támogatja a demonstrációjukat. Hozzátette: az állampolgároknak hallatni kell a hangjukat, két és félmillió választó a változásra, a Fidesz ellen szavazott.
Tóth Bertalan kérdésre válaszolva elmondta,

minden jogi megoldást megragadnak, például kifogást nyújtottak be a választási informatikai rendszer miatt.

Elmondta, a választás eredményének szombati megállapításakor is nyújtanak be kifogásokat.
Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy a Pest megyei MSZP új választás kiírását követeli, a frakcióvezető elmondta, megértik azokat, akik felháborodtak az elmúlt napok eseményein. Az új választás kiírásának megvannak a jogi feltételei, azt a köztársasági elnök rendeli el, várják a döntését.

A politikus szólt arról is, hogy a választás eredményének elemzése elindult az MSZP-ben, az elnökség le is mondott, és a jövő heti választmányi ülésen értékelnek majd.
Kérdezték arról is, indul-e az MSZP elnökségéért. Tóth Bertalan úgy válaszolt, kapott több felkérést is. Azt mondta, csapatban gondolkodik és az együttműködés, a nyitottság pártján van. Ha az MSZP úgy jut el a kongresszusig, hogy ez a nyitottság, együttműködés és csapatszellem lesz az uralkodó és nem a bezárkózás, akkor nem ugrik el a feladat elől, elindul az MSZP elnökségéért - részletezte.
Arra a kérdésre, egyetért-e azzal, az MSZP-nek és a Párbeszédnek frakciószövetségben kell működnie a parlamentben, Karácsony Gergely közölte, egyetért azzal, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetséget fent kell tartani, sőt szélesíteni kell a következő években. A következő napokban kitalálják azt, hogy a szövetség erősítésének mi a konkrét jogi formája.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés