Újabb milliárdokat költenének Orbán Viktor kisvasútjára

hvg.hu

2018.06.15. 10:43

Újabb milliárdokat költenének Orbán Viktor kisvasútjára
Egyedi élménypontokat alakítanának ki. (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

Öt és fél milliárd forintból fejlesztenék Felcsút környékét.

Hirdetés

Hirdetés

Tessely Zoltán, a Felcsút fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos korábban megígérte, most pedig meg is csinálja. Tényleg hosszabb lesz a szerelvény útvonala - írta meg a hvg.hu.

Orbán Viktor többször hangoztatta, hogy a felcsúti kisvasút szerelvényei szép útvonalon haladnak, de a pálya kicsit rövid. Mészáros Lőrinc is így vélekedett, amikor megkérdezték erről. 

A pályahosszabbítás lehetséges irányáról nem sokat lehetett tudni, de többen azt valószínűsítették, hogy azt Bicske és Lovasberény irányába bővíthetik majd.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, akit nem mellesleg Orbán ismét megtett Felcsút fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá, nemrég egyeztetett a környék településvezetőivel. Az eseményről beszámoló Fejér Megyei Hírlap cikke szerint Tessely arról is beszélt, hogy a válvölgyi kisvasút Vértesacsa felé való felújítása is hamarosan megindul.

Hogy a hamarosan mégis mit jelenthet, nem tudni, a lap nem közöl erre vonatkozóan információt, illetve a miniszterelnöki biztos sem mondott konkrét dátumot. A bővítést először kiszúró Magyar Narancs ezért rákérdezett a Miniszterelnökségnél, és ha már írtak nekik, azt is megérdeklődték, mibe kerül majd a munka. Választ azonban egyik kérdésükre sem kaptak.

Korábban szó volt arról, hogy öt és félmilliárd forintból fejlesztenék Felcsút környékét.

A legtöbbet a felcsúti kisvasút vonalán lévő zöldfelületi fejlesztésekre költenének, és ugyanitt „egyedi élménypontokat alakítanának ki”, 2,5 milliárd forintból.

A kisvasút utasszámával kapcsolatban sokáig titkolóztak, de aztán végül csak kiadták az adatokat. Akkor kiderült: a felcsúti összesítés szerint 23 779 menetjegyet adtak el 2016. május 30. és december 31. között, ez napi átlagban 110 jegyet jelent. Vagyis az üzemeltetés első 29 napja nincs az adatok között. A helyi iskolások, óvodások, kis helyi közösségek jegy nélkül utazhatnak, ezért ők nem kerültek be a statisztikába.

Júliusban és augusztusban megugrott a forgalom, ekkor heti 1100-1700 jegyet adtak el. Szeptembertől aztán jelentősen lecsökkent az eladott jegyek száma, néhány százra – fogalmaz az összesítés. Azt már kihagyták az adatokból, hogy volt hat nap is, amikor konkrétan nulla eladott jegy lett a végeredmény.

December 3-4-én a mikulásvonatozók dobták meg a forgalmat, akkor 1300 jegyet vettek két nap alatt. Végül az év utolsó két hetére bezárt a vonal.

A Telegraph 2016 nyarán arról írt: azért indíthat az EU-vizsgálatot a kétmillió eurós uniós támogatásról, mert a kormány napi 2500-7000 utast ígért, de ebből semmi nem lett. A kormány tagadta azt, hogy napi több ezer utassal számoltak volna.
 
Orbán Viktorfelcsútmészáros lőrinckisvasút

Szóljon hozzá!

Hirdetés