Hirdetés

Ezen a napon távozott a magyar történelem meghatározó politikusa

Szabolcsihír

2018.07.06. 16:00

Ezen a napon távozott a magyar történelem meghatározó politikusa
Kádár János rendőrségi fotói letartóztatott illegális kommunistaként (1933)

Nézze meg, miként emlékeztek rá a rendszerváltás idején!

Hirdetés

Huszonkilenc évvel ezelőtt, 1989. július 6-án elhunyt Kádár János. 77 éves korában, éppen azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság kihirdette Nagy Imre és társai rehabilitációját.

A Nemzeti Audiovizuális Archívuma korabeli portréval emlékezik a 20. századi magyar történelemre meghatározó erővel bíró kommunista politikusra, akinek megítélése még hosszú ideig vitatott lesz.

„Nem fűződött ugyan minden kezdeményezés az ő nevéhez, de a módszerek és eszközök tekintetében hajlékony és rugalmas gondolkodása minden döntés meghozatalakor nagy súllyal esett latba.
Ami a külpolitikát illeti, Kádár János számára alapvető támpont volt, hogy nincs szovjetellenes szocalizmus, és Magyarország szuverenitásának gyakorlása csak a szövetségi, baráti kapcsolatok szem előtt tartásával teljesíthető. Szoros kapcsolódást látott Magyarország nemzeti érdekei és a Szovjetúnióhoz fűződő viszony között. Politikai szemléletmódját viszont erőteljesen befolyásolták azok a tanulságok is, amelyeket az 1948–1956. közötti időszakból levont.”

Kádár JánosNemzeti Audiovizuális Archívum

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés