Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csúfos véget ért Orbán Viktor alkancellár barátja

| 2019. 05. 18. | 16:53:00
Strachét kimagyarázhatatlan korrupción érték.
Csúfos véget ért Orbán Viktor alkancellár barátja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felajánlotta lemondását május 18-án az alkancellári tisztségről a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett elnöke. Heinz-Christian Strache szerint az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz kancellár elfogadta lemondását. 

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki: videofelvételek tanúsága szerint a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek. Szombati sajtóértekezletén a politikus egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, azzal a szándékkal, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót.

A videónak magyar vonatkozásai is vannak – derül ki az Index cikkéből. Amikor Strache a 700 ezres példányszámú Kronen Zeitung osztrák bulvárnapilap megszerzéséről álmodozik, Orbán Viktor médiabirodalmát tekinti példának és Heinrich Pecina közvetítői szolgálatait ajánlja az állítólagos orosz befektetőnek. Pecina - aki bezárta a Népszabadságot és a Mediaworks-öt átjátszotta kormányközeli köröknek - tagad, szerinte soha nem volt köze a videón tervezgetett akcióhoz.

Strache május 6-án járt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnöknél „baráti találkozón”, amelyen – írta az MTI – egyetértettek abban, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni, mert például a szólásszabadság is csak a keresztény kultúrkörben tartható fenn.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés