Hirdetés

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

MTI

2019.07.16. 21:01

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke
MTI

Mandátuma november 1-jén kezdődik és öt évig tart.

Hirdetés

Hirdetés

Megválaszották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén július 16-án.

A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, és 22 tartózkodás mellett támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Egy szavazat volt érvénytelen.

Az Európai Bizottság elnökségére jelölt Ursula von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők többségének - 50 százalék plusz egy fő - szavazatára volt szüksége a megválasztáshoz. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletükön döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent javasolják az Európai Bizottság elnöki posztjára.

"Megkezdődik a munka egy erős és egységes Európai Unió megteremtése érdekében, a belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani" - jelentette ki az Európai Bizottság új elnöke megválasztásának estéjén, Strasbourgban.

Rövid köszönőbeszédében hangsúlyozta: a belé vetett bizalommal az Európai Parlament (EP) képviselői hitet tettek egy "egységes, kelettől-nyugatig, déltől-északig terjedő Európa" mellett. "Nagy a felelősség, most megkezdődik a munka" - szögezte le az új elnök, azon véleményének hangot adva, hogy sikerül legyőzni a kontinens előtt álló nagy kihívásokat. Végezetül pedig közös, konstruktív alapokon álló munkára szólította fel az uniós képviselőtestület tagjait.

A tagállamok vezetői által Jean-Claude Juncker utódjául jelölt politikust meglehetősen szűk többséggel hagyta jóvá az Európai Parlament. Mandátuma november 1-jén kezdődik és öt évig tart.

 

elnökválasztáseurópai parlamentEurópai BizottságUrsula von der Leyen

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés