Megvan a youtuber, aki azt terjesztette, lezárják a fővárost

police.hu

2020.03.15. 15:46

Megvan a youtuber, aki azt terjesztette, lezárják a fővárost

A házkutatás során nem csak rémhíreket találtak a készenléti rendőrök...

Hirdetés

Hirdetés

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai azonosították azt a youtubert, akinek videóblogjában elsőként, 2020. március 10-én jelent meg az a minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül.

Ezt követően a közösségi-média felületeken gyorsan elterjedt az az álhír, mely szerint Budapestet várhatóan karantén alá vonják a koronavírus-járvány miatt.  A rendőrök beazonosították a videót feltöltő férfit, a 30 éves budapesti J. Szabolcsot. A youtuberként is tevékenykedő fiatalember lakcímén március 14-én a rendőrök kutatást tartottak, ennek során számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm mennyiségű kábítószergyanús növényi származékokat is lefoglaltak.

J. Szabolcsot ezt követően gyanúsítottként hallgatták ki közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, a lefoglalt anyag szakértői vizsgálatára a nyomozók intézkedtek.

A Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat. Ennek a figyelemnek köszönhetően több sikeres felderítés is történt az elmúlt időszakban. A nyomozások olyan internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, azok íróira és terjesztőire irányulnak, melyek az új koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan állításokat tartalmaznak.

Szóljon hozzá!

Hirdetés