Hirdetés

Hirdetés

Már két koronavírusos betegnél volt sikeres a vérplazma-terápia

szabolcsihir.hu

2020.05.13. 16:00

Már két koronavírusos betegnél volt sikeres a vérplazma-terápia
(Fotó: Semmelweis Egyetem)

A 75 éves férfi állapota stabil.

Hirdetés

Levették a lélegeztetőgépről a Semmelweis Egyetemen azt a 75 éves férfit, akit április 15-e óta kezelnek az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán súlyos koronavírus-fertőzéssel. A beteg a szérum beadásakor állapota miatt már több mint 10 napja lélegeztetőgépen volt, azonban a kezelést követő napokban meg tudták kezdeni fokozatos ébresztését, május 11-én pedig sikerült levenni a lélegeztetőgépről.

A beteg állapota stabil.

A 75 éves férfi április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos COVID-19 betegséget diagnosztizáltak nála. A több krónikus betegségben is szenvedő férfit állapota miatt másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni. Állapotának súlyossága miatt, hozzátartozói beleegyezést követően döntöttek esetében az új vérplazma-terápia alkalmazása mellett. A szérumot április 27-én kapta meg, a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei, klinikai és lélegeztetési paraméterei, így megkezdhették a fokozatos ébresztését, majd levették véglegesen a gépről.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A szérumot a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője, Lacza Zsombor vezette kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt; a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.
koronavírusSemmelweis Egyetem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés