Közel háromezer határon túli lelkipásztor kap támogatást

MTI

2020.06.04. 18:00

Közel háromezer határon túli lelkipásztor kap támogatást
Akli temploma Kárpátalján (fotó: temple-tour.eu)

Ők azok, akik az elmúlt száz évben a folytonosságot képviselik a trianoni határokon kívül a magyar közösségekben - közölte Balog Zoltán.

Hirdetés

Hirdetés

 Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány - mondta el az MTI-nek csütörtökön Balog Zoltán református lelkész.
Kifejtette,

jelképes, hogy éppen most, a trianoni évfordulóhoz kapcsolódva döntött a kormány arról: megduplázza a határon túli településeken tevékenykedő lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását.

A döntés szerint még az idén 60 százalékkal növelik a kiegészítést, a fennmaradó hányadot pedig a jövő évtől kapják meg a külhoni lelkészek.


Balog Zoltán hozzátette: a jövedelemkiegészítést

felekezettől függetlenül minden olyan területen megkapják, ahol magyar ajkú hívek között szolgálnak lelkészek. Az idei kiegészítésre 252 millió forintot, a jövő évire pedig további 420 millió forintot fordítanak, így összesen 840 millió forintot tesz ki a külhoni lelkipásztoroknak szánt éves támogatás összege.

A miniszterelnöki biztos arra emlékeztetett, hogy nagyon fontos az egyházak kultúrát, hitet és anyanyelvet megtartó szerepe és annak erősítése. A lelkipásztorok azok, akik az elmúlt száz évben a folytonosságot képviselik a trianoni határokon kívül a magyar közösségekben.
Felidézte azt is, hogy ezt a támogatási formát 2001-ben, az első Orbán-kormány idején Semjén Zsolt akkori helyettes államtitkárral közösen kezdeményezték és indították el.

Az MTI kérdésére Balog Zoltán elmondta: jövedelemkiegészítő támogatásban közel háromezer határon túli lelkipásztor részesül, ők több mint háromezer településen szolgálják a hívek lelki életét.

A miniszterelnöki biztos május 29-én közölte, hogy a kormány döntése szerint ugyancsak két lépésben megduplázódik a magyarországi kistelepüléseken szolgáló mintegy négyezer lelkész, pap és rabbi kiegészítő jövedelempótléka is. Az eddig 2,6 milliárd forintos támogatás növelésére idén plusz 1,6 milliárd forintot, a jövő évtől összesen 5,2 milliárd forintot fordít a kormány.
támogatásegyház

Szóljon hozzá!

Hirdetés