Megvonták Salvini mentelmi jogát. Szijjártó szerint kitüntetést érdemelne

2020.07.31. 15:40

Megvonták Salvini mentelmi jogát. Szijjártó szerint kitüntetést érdemelne
Matteo Salvini és Orbán Viktor (Fotó: mti)

Nem engedte kikötni az illegális bevándorlókat szállító hajót.

Hirdetés

Hirdetés

A római felsőház megszavazta Matteo Salvini szenátor, a jobboldali ellenzéki Liga vezetője mentelmi jogának megvonását csütörtökön. A Salvini elleni jogi eljárás az illegális bevándorlókat szállító Open Arms spanyol hajó kikötésének megtiltása miatt indult.

A szenátus 149 tagja Matteo Salvini mentelmi jogának megőrzése ellen szavazott, 147 mellette. A kormánytöbbség pártjai Salvini ellen voksoltak, köztük a Liga egy évvel ezelőtti szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is.

Emelt fővel haladok előre. (..) Büszke vagyok arra, hogy megvédtem Olaszországot, ismét ezt tenném, lelkiismeretem tiszta

- írta Salvini, aki belügyminiszterként tiltotta meg a hajó kikötését Lampedusán. Kijelentette: a kormánytöbbség a bíróság elé állítással, politikai perekkel akarja őt és a jobboldalt gyengíteni.

Nem félünk tőletek. Az egyetlen bíróság, amely ítéletet mondhat felettem, az az olasz nép, a választók

- mondta Matteo Salvini. Megjegyezte, hogy tavaly júliushoz képest hatszor több migráns érkezett, és az év eleje óta Olaszországba érkező több mint 12 ezer bevándorló több mint fele tunéziai és bangladesi, vagyis gazdasági bevándorló.

Matteo Salvini köszönetet, nagyrabecsülést és kitüntetést érdemel

- hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán a hírre reagálva. Hangsúlyozta, a liberális mainstream sajtó diadalittasan tudósít arról, hogy megvonták a mentelmi jogot "attól a Matteo Salvinitól, aki nem akarta engedni, hogy az illegális bevándorlók, az embercsempészek és szövetségeseik, az úgynevezett NGO-k kinevessék az olasz és az európai törvényeket, és minden létező szabályozást megsértve, önkényesen kikössenek Olaszországban, ezáltal illegálisan bejöjjenek Európába.

migrációOlaszország

Hirdetés

Szóljon hozzá!