Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aggasztó a helyzet Romániában

| 2020. 08. 13. | 10:49:00
Online oktatás? Az iskolák 20 százalékában nincs internet.
Aggasztó a helyzet Romániában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Romániában újabb 1415 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak augusztus 11-én, ezzel szerdán meghaladta a 65 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

Az előző napinál 200-zal magasabb napi esetszám újabb negatív csúcsnak számít és csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Ez a járvány terjedésének gyorsulását jelzi, az utóbbi napok stagnálása után. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 43 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 2800-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Napi új esetek száma:

Napi halottak száma:

Jelenleg több mint 31 ezer aktív esetről tud a román közegészségügyi hatóság. Az előző napinál valamivel kevesebb, 7381 fertőzöttet kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma azonban nem csökkent, továbbra is minden korábbinál több, 485 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 150 beteget tartanak lélegeztetőgépen. Hozzátette: az utóbbi két hétben sikerült 840-ről 1034-re növelni az intenzív terápiás helyek számát a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházakban.

Tanévkezdés és választások

Ludovic Orban miniszterelnök szerint a román kormány megtette a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ellenére, a fertőzésveszély növelése nélkül szeptember 14-én meg lehessen kezdeni az új tanévet, illetve meg lehessen rendezni a szeptember 27-ére kitűzött önkormányzati választásokat.

A szavazóhelyiségekben a maszkviselés mellett a fertőtlenítőszerek használata is kötelező lesz, az urnabiztosokat 5-5 védőmaszkkal látják el, és legalább másfél méterre ültetik, illetve átlátszó védőfallal választják el egymástól. A választók maguk veszik majd el a szavazópecsétet, amelyet használat után fertőtlenítve helyeznek vissza.

A szavazást kétóránként tíz percre felfüggesztik, hogy kiszellőztessék a helyiséget, ahol torlódás alakul ki, ott rendőrök vigyáznak majd arra, hogy a bejutásra várakozók biztonságos távolságra álljanak egymástól.

Ami a tanévkezdést illeti: hasonló óvintézkedéseket - maszkviselést, távolságtartást, rendszeres fertőtlenítést - vezetnek be azokban iskolákban is, ahol a megszokott módon, a tanárok és diákok jelenlétében zajlik majd az oktatás. A miniszterelnök emlékeztetett: a járványhelyzettől függ, hogy egy adott településen a három lehetséges - zöld, sárga, vörös - forgatókönyv közül melyiket alkalmazzák. Azokon a településeken, ahol a fertőzési kockázat miatt távoktatást kell bevezetni, a kormány az önkormányzatokkal közösen keres megoldást a feltételek biztosítására.

Orban elismerte: a romániai iskolák mintegy 20 százaléka nem rendelkezik internethozzáféréssel. Emlékeztetett: a rászorulók számára 250 ezer táblagépet vásárol a kormány, várhatóan jövő héten hirdetik ki a közbeszerzés nyerteseit.

Klaus Iohannis államfő múlt heti bejelentése szerint a legtöbb településen megnyílnak az iskolák, de ahol a járványügyi helyzet  indokolttá teszi, ott távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs. Ennek eldöntéséhez az utolsó két hét alatt diagnosztizált fertőzések ezer lakosra jutó teljes számát veszik figyelembe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés