Kezdődik a regisztráció alapú oltás

szabolcsihir.hu

2021.01.29. 08:06

Kezdődik a regisztráció alapú oltás

Orbán Viktor a kínai vakcinát fogja beadatni magának.

Hirdetés

Hirdetés

Január utolsó napjaiban végeznek az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonokban élők oltásával – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió január 29-i reggeli műsorában. A miniszterelnök hozzátette,

februárban egy új korszak indul, hiszen megkezdődik a regisztráció alapú oltás.

Ez azt jelenti, hogy akik már regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára, azok megkaphatják a védőoltást, ám a regisztráltak között is sorrendet állítanak fel. Az idősebbeket követik a krónikus betegek, a rendvédelmi dolgozók, majd a 18-59 éves korosztály. Orbán Viktor hozzátette, nagyjából kétmillióan regisztráltak eddig. A miniszterelnök azt is elmondta, kínai vakcinával fogja beoltatni magát, mert a kínaiak ismerik a vírust legrégebb ideje, így ők tudják róla a legtöbbet. Orbán Viktor szerint lehet majd választani az oltások közül, így ha olyan nincs, amit választani akarna az oltandó személy, akkor a sor végére írják és majd értesítik, ha elérhető lesz az adott szer.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyitás kérdéseivel egyelőre nem lehet foglalkozni, most a vakcinabeszerzésre kell összpontosítani.

Kifejtette: mindenki szabadulna már a korlátozásoktól, de a szakemberek azt mondják, hogy Európában sok helyen inkább szigorítanak, és nem lehet feláldozni az eddig elért eredményeket, tehát most az óvatosságé a főszerep. A vakcina beszerzésén kell dolgozni, ha lesz elég, akkor le lehet győzni a járványt – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes vendéglátóhelyek ki akarnak nyitni, a miniszterelnök közölte: azt kérte a hatóságoktól, hogy ne tartóztassanak le senkit, ha nincs törés-zúzás, erőszak, mint ahogy más országokban volt, akkor szabálysértési körben vannak. De arra kért mindenkit, hogy "ne tegyék", mert egy járványról van szó, és másoknak is átadhatják a betegséget. A kormány igyekszik segíteni, felgyorsítani a támogatások kifizetését a vendéglátósoknak, de az nem megoldás, hogy megsértik a szabályokat - közölte. Megjegyezte: egyértelműek a szankciók, 150 ezer és egymillió forint közötti bírságot szabhatnak ki a hatóságok, és a vendéglátóhelyeket legalább fél évre bezárják.

Orbán Viktor kiemelte: ha nem jön kínai vakcina, március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani, ha lesz kínai oltóanyag, ezt megkétszerezhetik, ha pedig lesz orosz vakcina is, még gyorsabb lesz az oltás. Így más helyzet lesz húsvétkor, akkor már a nyitás bizonyos kérdései előkerülhetnek – vélte.
Orbán Viktoroltáskoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!