Merkel: pusztító járványhullámmal fenyeget az újabb változat

MTI

2021.01.21. 18:53

Merkel: pusztító járványhullámmal fenyeget az újabb változat

Németország támogatást biztosít az orosz koronavírus elleni vakcina uniós engedélyeztetéséhez.

Hirdetés

Hirdetés

Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az új típusú koronavírus brit változata Németországban - mondta Angela Merkel német kancellár január 21-én Berlinben. A kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy

az először Nagy-Britanniában azonosított mutáció már megjelent Németországban, "és nem lehet eltüntetni", ezért csak védekezni lehet ellene.

Mint mondta, minden eszközzel lassítani kell az eddigieknél sokszorosan fertőzőképesebb vírusváltozat terjedését. Ezért hosszabbították és szigorították meg a járványügyi korlátozásokat, amelyek az új fertőzések és az intenzív kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek számának csökkenése alapján igen eredményesek.

A legfontosabb feladat felgyorsítani a fertőzésszám csökkenését, hogy az új mutáció minél kevésbé tudjon szétterjedni - mondta Angela Merkel, aláhúzva, a brit mutáns új helyzetet jelent a világjárványban.

Van még ugyan némi idő megakadályozni, hogy a brit vírusváltozat legyen a meghatározó a különböző mutációk sorában, de nem szabad késlekedni, és az egész EU-ban egységesen kell védekezni.

Ez lesz a csütörtöki rendkívüli EU-csúcs egyik fő témája - ismertetette a német kancellár. Az EU-s társországokban kifejtett járványügyi erőfeszítésekkel kapcsolatban arról is szólt, hogy Németország közvetlen szomszédságában szinte mindenütt hasonló, és igen szigorú korlátozások érvényesek, az viszont biztos, hogy

a nem EU-tag Svájccal külön tárgyalni kell majd, és a leginkább Angliában terjedő mutáns miatt továbbra is erősen korlátozni kell az EU és a közösségből kivált Egyesült Királyság közötti személyforgalmat.

Hozzátette: amennyiben bármely szomszédos vagy más közeli ország vonatkozásában nagyon széttartó a védekezés - például minden üzlet nyitva tart, miközben Németországban minden zárva van - legvégső esetben akár a határok lezárására is szükség lehet.

A kancellár egyebek között az oltási kampányról is szólt, kiemelve: kormányának az a célja, hogy Németországban az idén véget érjen a járvány, ezért arra törekednek, hogy legkésőbb nyár végéig a bő 83 milliós lakosság minden tagjának felkínálhassák az oltás lehetőségét.  Ezzel összefüggésben elmondta, hogy

Németország támogatást biztosít Oroszországnak a Szputnyik V oltás EU-s engedélyeztetéséhez.

A német kormány így a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására.

Németországban a csütörtöki adatok szerint az utóbbi 24 órában 20 398 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem ötezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 25 164-nél. A betegséggel összefüggésben 1013 halálesetet regisztráltak. Ez ugyancsak jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 1244-hez viszonyítva.
Merkelkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3