Orbán szerint mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk

szabolcsihir.hu

2021.02.19. 08:11

Orbán szerint mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk
(Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Az újraindítás minden döntéséért a kormány vállalja a felelősséget.

Hirdetés

Hirdetés

Nagyon veszélyes pillatban vagyunk – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban február 19-én reggel. Közölte, 3093 új fertőzöttet regisztráltak és 110-en hunytak el. Folyamatosan emelkedik a kórházban lévők száma, jelenleg 4024-en szorulnak ellátásra és 352-en vannak lélegeztetőgépen. A harmadik hullám kapcsán kijelentette, két dolog fut versenyt egymással: ha több embert oltanak be, életeket nyerünk, ha a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, életeket vesztünk. A koronavírus-járvány harmadik hulláma felfutóban van, ezért az embereknek átgondoltan, nem indulatból kell dönteniük az oltásról, hiszen az életükbe is belekerülhet – fogalmazott.

"Mindenkit arra kérek, hogy regisztráljon, jelentkezzen, menjen be, oltassa be magát, ha lehet, fogadja el azt, amit éppen kínálnak neki" – mondta.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az újraindításról szóló konzultációt egy nap alatt 120 ezren töltötték ki. Hangsúlyozta: az újraindításról szóló döntések felelőssége is természetesen a kormányé, de az a jó döntés, amelybe minél több embert vonnak be. "Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, akkor jöhet az újraindítás" – jelentette ki Orbán Viktor. Rámutatott, "most már a németektől kezdve mindenki" az orosz vakcina befogadásán dolgozik, és arra számít, eljön a pillanat, amikor majd a kínain is dolgozni fognak, "legyünk ebben biztosak". Arra a kérdésre, mikortól lehet használni majd Magyarországon a kínai vakcinát, a kormányfő azt felelte: Müller Cecília országos tisztifőorvostól azt a választ kapta, "jól halad". A rádióműsorban Orbán Viktor kiemelte ugyanakkor, hogy "egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk", meredeken emelkednek a koronavírus-járvány számai, a tendencia különösen rossz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar egészségügy kiválóan vizsgázott az elmúlt egy évben, kivételesen erős, rengeteg embert megmentett, és most is bírni fogja a terhelést. Hozzátette, nagyok a tartalékok, ha most hirtelen 20 ezer embernek kellene koronavírus-megbetegedés miatt kórházi ellátást biztosítani, akkor erre "képesek lennénk".

A miniszterelnök azt mondta, mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk.

Orbán Viktor közölte azt is: 391 821-en már megkapták legalább az első oltást, a számuk hamarosan felfut 441 ezerre, majd "egy nagy ugrás következik", mert 7-10 nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret.

Így húsvétra az eddig regisztráltakat be tudják oltani – mondta.
Orbán Viktorkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!