A hajnal előtti legsötétebb órában vagyunk – így Orbán Viktor

2021.03.14. 09:12

A hajnal előtti legsötétebb órában vagyunk – így Orbán Viktor
Orbán Viktor (Fotó mti)

Minden magyart be kell oltani - mondta a miniszterelnök.

Hirdetés

Hirdetés

A legnehezebb hét előtt állunk, hajnal előtti legsötétebb órában vagyunk – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió vasárnap reggeli adásában. A miniszterelnök közölte: folyamatosan emelkednek az esetszámok, de jó hír, hogy jelentősen megnőtt az oltásra regisztráltak száma is, és a később regisztráló idősebbeket előre veszik a sorrendben.

Magyarország összesen 13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendelt, de mivel „látták már novemberben hogy baj lesz”, a kormány rendeltek 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is. A nyugati csak nagyon lassan érkezik, vagy egyáltalán nem érkezik meg, az orosz és a kínai nagyjából időben érkezik, sőt a kínai néha még hamarabb is - tette hozzá a miniszterelnök. A 16 és fél millió emberre elegendő megrendelt vakcina oka: arra is föl kellett készülni, hátha a határon túl nem lesz elég vakcina, de minden magyart be kell oltani.

Izrael gyakorlatilag legyőzte a járványt, az Egyesült Királyságban 30-40 százalék között van az átoltottság. Az Európai Unióban pedig csak 6,8 százalék. Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben. Nem uniós bürokratákkal szembeni ellenszenvről van szó, ez ténykérdés. Elszúrták

– fogalmazott a kormányfő, aki hangsúlyozta, hogy a kormány már tavaly ősszel észlelte a problémát, és már novemberben az orosz és a kínai partnerekhez fordult. Obrán Viktor arról is beszélt, hogy a szakemberek jelenleg az állatkísérletek fázisában vannak a magyar koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében, közben zajlik a gyártókapacitás megteremtése is.

Építünk egy nagy gyárat Debrecenben, egy év múlva önellátó lesz. De építünk egy gyárat Izraelben is. Jobb, ha az ember két lábon áll

– közölte a magyar kormányfő, aki szerint a legtöbb vakcinafajtát valahol a világban meg fogják támadni – példaként említette az AstraZeneca esetét -, és szerinte erős a gyanú, hogy az ilyen támadások mögött mindig vannak pénzügyi okok.

Orbán szerint hosszútávon úgy kell gondolkodni, hogy ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe. Nem volt saját maszkgyárunk, kesztyűgyárunk, lélegeztetőgép-gyárunk, de ezeket megoldottuk. Most az a probléma, hogy nincs vakcinagyárunk, vakcinánk, ezért ezen dolgozunk.

Orbán Viktorjárványkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!