Búcsú az első Orbán-kormány miniszterétől

2021.05.31. 13:09

Búcsú az első Orbán-kormány miniszterétől
Hámori József (Fotó: mti)

Polihisztora volt a magyar kultúrának - írta a miniszterelnök.

Hirdetés

Hirdetés

Levélben fejezte ki együttérzését a gyászoló családnak Orbán Viktor miniszterelnök Hámori József professzor, korábbi kulturális miniszter halála kapcsán - tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Sajtóiroda. Az életének 89. évében elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológust hétfőn helyezik örök nyugalomra Budapesten.

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott: vannak tanárok, akiknek a társaságában szinte ragad az emberre a tudás, és pillanatok alatt érthetővé válnak azok a tudományos összefüggések is, amelyekről addig azt gondoltuk, hogy talán sohasem érünk fel hozzájuk. Hámori József professzor úr ilyen tudós polihisztora volt a magyar kultúrának, aki nemcsak kiválóan ismerte az emberi agy működését, hanem arra is igyekezett megtanítani bennünket, hogyan és mire használjuk a fejünket - írta a miniszterelnök.

Hozzátette: Hámori József kutatási területének szaktekintélyeként a világ legnevesebb intézményeiben taníthatott, mégsem jutott eszébe soha, hogy a neki felajánlott állások egyikét elfogadva külföldön maradjon. "Hálásak vagyunk, hogy kivételes tudományos pályafutása és oktatói munkája mellett arra is tudott időt szakítani, hogy rektorként irányítsa szeretett városa egyetemének fejlesztését, az első polgári kormány idején pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma első minisztereként szolgálja hazánkat. Kérem, fogadják őszinte együttérzésemet és engedjék meg, hogy e nehéz időszakhoz sok erőt kívánjak Önöknek" - írta a gyászoló családnak a miniszterelnök.

gyászkormánykultúra

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés