Hirdetés

A közelben felépítendő vakcinagyár is bekerült a nemzeti konzultációba

MTI

2021.07.09. 14:02

A közelben felépítendő vakcinagyár is bekerült a nemzeti konzultációba
Szükségesnek tartja? (Fotó: Freepik)

Azért ezzel a kérdéssel a kormánypárt nem kockáztat nagyot.

Hirdetés

Hirdetés

A nemzeti konzultáció keretében arról is véleményt alkothatnak az emberek, hogy szükségünk van-e saját vakcinagyárra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára július 9-én feltöltött videóüzenetében. 

Rétvári Bence azt mondta: a koronavírus-járvány felértékelte az önellátás fontosságát, azt, hogy egy-egy országnak legyen elegendő védőfelszerelése, fertőtlenítőszere vagy vakcinája. Annál is inkább – folytatta –, mert nagyban nehezítette minden országban a védekezést, hogy sokszor távoli országokban kellett sorban állni egy-egy védőfelszerelés beszerzése érdekében. A járvány alatt már részben létrejöttek azok a hazai kapacitások, amelynek itthon is lehetővé teszik fertőtlenítőszer és védőfelszerelés gyártását.

Ugyanakkor a jövő kérdése, hogy szükségünk van-e saját vakcinagyárra, amelynek az előkészítése Debrecenben már el is kezdődött – mondta. Ebben a kérdésben is augusztus 25-éig lehet visszaküldeni a konzultációs íveket.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábbi közlése szerint 2022 végén megkezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben; a kormány döntése értelmében Nemzeti Oltóanyaggyárat, és kifejezetten a Covid elleni oltóanyag gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre, utóbbiban a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésében fejlesztés alatt álló oltóanyagot gyártják majd. A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint lesz, ebből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba kerül. A kormány a gyorsabb építkezés és a gyártás mielőbbi megkezdése érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházás megvalósulásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.
Debrecennemzeti konzultációvakcinaoltóanyaggyár

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés