Hirdetés

Halottanként 200 ezer euró kártérítést követelnek Lombardiában

Szabolcsihír

2021.07.08. 20:08

Halottanként 200 ezer euró kártérítést követelnek Lombardiában
Lombardia régióban volt a legmagasabb a halottak lakossághoz mért aránya a járvány első hullámában (Fotó: Andrea Fasani)

Vezető politikusokat is meghallgatott már az ügyészség a vizsgálat keretében.

Hirdetés

Hirdetés

Jelképes százmillió euró, vagyis több mint 35 milliárd forint kártérítést követelnek az olasz kormánytól és az egészségügyi hatóságoktól a Lombardia tartományban az új koronavírus-járvány terjedése kezdetén meghalt betegek családtagjai a római bíróságon július 8-án kezdődött perben.

A halottaiknak igazságot követelő rokonok a bíróság épülete előtt úgy nyilatkoztak, az igazságszolgáltatástól várnak választ a politikától megválaszolatlan kérdésekre. – Tudni akarjuk, meg lehetett volna menteni a szeretteinket – mondta egy férfi a sajtónak. A 2020 februárjában Covid-19-ben elhunyt ötszáz beteg családjai indítottak csoportos kártérítési keresetet a kormány, az egészségügyi minisztérium és Lombardia tartomány ellen. A per az észak-olaszországi tartomány egyik gócpontjában, Alzano Lombardo és Nembro város közötti térségében meghalt idősek halálának körülményeit kívánja tisztázni: kórházban vagy idősotthonban elhunyt betegekről volt szó a pandémia első heteiben, amikor még nem volt közismert a járvány terjedése.

A halottanként 200 ezer euró kártérítést követelő családtagok úgy látják, hogy az akkori, Giuseppe Conte vezette kormány és a Roberto Speranza vezette egészségügyi tárca alulbecsülte a veszélyt, és nem cselekedett a lakosság védelmében. A volt miniszterelnököt, a volt és jelenlegi egészségügyi minisztert, valamint Lombardia tartományi vezetőit Bergamo ügyészsége is meghallgatta már a vizsgálat keretében, amely szintén arra keres választ, hogy a hatóságok időben léptették-e életbe a járvány miatti válságintézkedéseket. Lombardia régióban, és kiemelten Bergamo térségében volt a legmagasabb a halottak lakossághoz mért aránya a járvány első hullámában.

kártérítéskoronavírusLombardia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés