Hirdetés

Kásler: a kormány rövidesen dönthet a harmadik oltásról

szabolcsihir.hu

2021.07.13. 18:00

Kásler: a kormány rövidesen dönthet a harmadik oltásról

A miniszter szerint a következő időszak nagyon nehéz lesz.

Hirdetés

Hirdetés

Egyre több szakember véli úgy, szükség lehet majd a koronavírus elleni vakcina harmadik dózisára is; Magyarországon is felmerült ennek az eshetősége. Reális számítások szerint Magyarországon is elindul a negyedik hullám, a Fertő-tó osztrák oldalán például hét fiatal fertőződött meg a delta variánssal – mondta az emberi erőforrások minisztere a Spirit FM Exkluzív című műsorában. Véleménye szerint most nagyon hasonló a helyzet a tavaly nyárihoz, elindult a turizmus, és hiába „törtük le a vírus harmadik hullámát”, külföldről bekerül a delta variáns az országba.

Figyelmeztető jelnek látja, hogy ez az új variáns gyorsabban terjed, már 12 perc – egy légtérben eltöltött idő – után is képes fertőzni.

Elmondta, hogy jelenleg csak az oltás az egyedüli megoldás, ezért fontos lenne, hogy mindenki kérje azt, mert ezek megelőzik a súlyosabb megbetegedést. Kásler adatai szerint még 600 ezer 60 év feletti nem kérte az oltást, ám a delta mutáns nemcsak őket, hanem a fiatalokat is érinti. Ezért is fontos a 12-18 évesek beoltása is. Az oltások hatékonysága az idő múlásával csökken, ezét lehet szükséges egy harmadik dózis is – vélekedett a miniszter. A szakemberek álláspontja szerint az időseket 6 hónap után kéne újraoltani, majd a fiatalabbak is sorra kerülhetnek. Ehhez azonban az eredetitől eltérő vakcinát javasolnak, azaz aki például kínait kapott, harmadiknak Pfizert vagy Modernát kaphasson. De ugyan így, aki Pfizert kapott, neki is eltérő vakcinát ajánlanak. A kutatások szerint ez a módszer lényegesen megnöveli a védettséget.

Kásler azt mondta, hogy a szerdai kormányülés után már konkrétumok is lesznek, vakcinatípusra lebontva. A miniszter szerint az egészségügy felkészült. Ugyanakkor azt javasolta a kollégáinak, hogy pihenjenek és készüljenek fel, mert a következő időszak nagyon nehéz lesz.
védőoltásKásler Miklóskoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés