Tíz hét után emelkedett az új fertőzöttek száma a horvátoknál

MTI

2021.07.05. 18:39

Tíz hét után emelkedett az új fertőzöttek száma a horvátoknál
A horvát GDP ötöde a turizmusból jön (Fotó: Freepik)

Csak a lakosság 35 százaléka kapott legalább egy oltást.

Hirdetés

Hirdetés

Tíz hét folyamatos csökkenés után a múlt héten 22 százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a megelőző héthez képest – derült ki a válságstáb július 5-i jelentéséből.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) nem elégedett az átoltottság arányával sem: szerették volna, ha június végéig sikerül beoltani a lakosság felét, de a számok ennél sokkal alacsonyabbak, mindössze 35 százalék kapta meg valamelyik vakcina első dózisát.

Zágráb attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt egy újabb járványhullám érheti el Horvátországot, és a tavalyi évhez hasonlóan már augusztus 15-én véget érhet a turisztikai szezon.

Az elmúlt 24 órában 9 új fertőzöttet azonosítottak.

Járványügyi szakemberek szerint – ha tovább nő az újonnan fertőzöttek száma – Horvátország hamarosan lekerülhet az úgynevezett zöld jelzésű országok listájáról, és más országok, ahonnét a turisták érkeznek, szigorításokat vezethetnek be a tengerparti országgal szemben.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki. Zágráb ezért védettségi igazoláshoz kötné a jövőben a szolgáltatások igénybevételét és az állami támogatásokat a vállalkozók számára. Így akarja felgyorsítani az oltási kampányt és lassítani a járvány terjedését.

Az utóbbi napokban előfordult, hogy három órát is várakozniuk kell a Horvátországba utazóknak a letenyei autópálya-határátkelőhelyen.
Horvátországkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés