Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz hét után emelkedett az új fertőzöttek száma a horvátoknál

| 2021. 07. 05. | 20:39:00
Csak a lakosság 35 százaléka kapott legalább egy oltást.
Tíz hét után emelkedett az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz hét folyamatos csökkenés után a múlt héten 22 százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a megelőző héthez képest – derült ki a válságstáb július 5-i jelentéséből.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) nem elégedett az átoltottság arányával sem: szerették volna, ha június végéig sikerül beoltani a lakosság felét, de a számok ennél sokkal alacsonyabbak, mindössze 35 százalék kapta meg valamelyik vakcina első dózisát.

Zágráb attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt egy újabb járványhullám érheti el Horvátországot, és a tavalyi évhez hasonlóan már augusztus 15-én véget érhet a turisztikai szezon.

Az elmúlt 24 órában 9 új fertőzöttet azonosítottak.

Járványügyi szakemberek szerint – ha tovább nő az újonnan fertőzöttek száma – Horvátország hamarosan lekerülhet az úgynevezett zöld jelzésű országok listájáról, és más országok, ahonnét a turisták érkeznek, szigorításokat vezethetnek be a tengerparti országgal szemben.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki. Zágráb ezért védettségi igazoláshoz kötné a jövőben a szolgáltatások igénybevételét és az állami támogatásokat a vállalkozók számára. Így akarja felgyorsítani az oltási kampányt és lassítani a járvány terjedését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés