Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

80 ezres nyugdíjprémium az idei év után?

| 2021. 08. 18. | 15:36:00
Nem csak a gyermekesek járhatnak jól az erős GDP-növekedéssel.
80 ezres nyugdíjprémium az idei év után?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A várakozásokat jócskán meghaladó 2021-es GDP-növekedés miatt akár 80 ezer forintos prémiumot is kaphatnak az időskorúak – írja a Portfolio.hu. A gazdasági portál a NyugdíjGuru.hu-ra hivatkozva emlékeztet arra, hogy augusztus 17-én megjelent második negyedéves magyar GPD-növekedési adat után megerősítést nyert: nemcsak a családok örülhetnek majd az erős gazdasági növekedésnek (mert így visszakapják a 2021-es szja-befizetésüket), hanem a nyugdíjasok is. 

A nyugdíjprémium mértéke attól függ, hogy a GDP éves növekedése mennyivel haladta meg a 3,5 százalékot. A friss elemzői várakozások 2021-re már 7-8 százalékos GDP-növekedést vetítenek előre. A nyugdíjprémiumot úgy kell kalkulálni, hogy a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5 százalékos törvényi növekedési küszöbérték különbségével. Ez utóbbi különbségre is van egy felső határ, a szorzó legfeljebb 4 lehet. Vagyis a 7,5 százalékot meghaladó növekedés esetén a nyugdíjprémium sem növekszik tovább.

Mindez azt jelenti, hogy a legalább 80 ezer forintos havi nyugdíjan részesülők egyszeri 80 ezer forintot fognak kapni az év végén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés