Hirdetés

A magyar katonák 540 személyt menekítettek ki Afganisztánból

szabolcsihir.hu

2021.08.26. 11:17

A magyar katonák 540 személyt menekítettek ki Afganisztánból
(Fotó: MTI/Balogh Zoltán9

Lezárult a mentőakció.

Hirdetés

Hirdetés

Augusztus 19-én hajnalban indították útnak a magyar katonákat Afganisztánba, akik összesen 540 főt – magyar, osztrák, amerikai és afgán állampolgárokat – menekítettek ki Kabulból – írja a hirado.hu.

Szerda éjjel landolt Kecskeméten a Magyar Honvédség két utasszállító repülőgépe, amellyel hazatért az afganisztáni kimenekítési feladatokban részt vevő valamennyi magyar katona.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter augusztus 26-án elmondta: augusztus 17-én határozták meg minisztériumi szinten, hogy pontosan mit és milyen iránymutatások alapján kell végrehajtani a kimenekítést Kabulból. Úgy fogalmazott, hogy a kimenekítést a „saját képességeinkre támaszkodva” kellett végrehajtani. Ezért vették igénybe az Airbus 319-es csapatszállító repülőgépeket, amelyek rossz nyelvek szerint „kormánygépek” voltak. „Nos, ezek a gépek menekítették ki az embereket abból az áldatlan állapotból” – magyarázta a miniszter.

Benkő Tibor köszönetet mondott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Belügyminisztérium munkatársainak, hiszen, mint mondta, segítségüknek köszönhetően folyamatos volt a kapcsolattartás a kimenekítettekkel. A kimenekítési tervet a Magyar Honvédség parancsnoksága készítette. Augusztus 18-ra készen állt az a katonai erő, amellyel a feladatot meg lehetett kezdeni

Azok közül a magyarok közül, akik jelezték hazatérési szándékukat, mindenkit hazahoztak – hangsúlyozta a miniszter.

Benkő Tibor azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédség gépei 57 afgán családot, köztük 180 gyermeket hoztak Magyarországra. Az Afganisztánban töltött hét nap alatt a két repülőgéppel 14-szer tették meg az utat Afganisztán és Üzbegisztán között.

„A Magyar Honvédség történelmet írt” – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.
Benkő TiborRuszin-Szendi RomuluszAfganisztánmentőakció

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés