Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keményvonalas volt jobbikos cáfolja Jakab Péter állításait

| 2021. 09. 11. | 20:02:00
Rubi Gergely a hajdúhadházi incidens egyik szereplője; vele szemben és támadói ellen is nyomoznak.
Keményvonalas volt jobbikos cáfolja Jakab Péter állításait
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Élesen eltér Jakab Péter közlésétől a volt jobbikos országgyűlési képviselő, Rubi Gergely verziója arról, hogy mi történt a párt rendőri közbelépéssel végződő hajdúhadházi kampányrendezvényén.
Előzmény: a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje szeptember 9-én osztotta meg a közösségi oldalán, hogy a néhány nappal korábbi utcafórumuk alkalmával „megjelent egy fickó, akit sokan csak arról ismernek, hogy szeret lőfegyverrel mászkálni”, továbbá „zaklatta a választókat, majd megrúgta a munkatársamat”. Mindez azért kapott hangsúlyt, mert videófelvételek készültek arról, hogy az illetőt fojtófogással viszi földre egy nagydarab férfi, akit a fideszes sajtó Jakab testőreként emleget (Jakab állítja, nincsenek testőrei, a férfi „rendezvénybiztosító”).

Miért érdekes ez?

Mert a lefojtott „zaklató” az a Rubi Gergely, aki a Jobbik színeiben négy éven át volt országgyűlési képviselő; 2010-ben – 18 százalékkal – a második legtöbb szavazatot kapta az akkori 4-es (Hajdúhadház) választókerületben (listáról jutott mandátumhoz). A 42 éves férfi 2015-ben végleg szakított a Jobbikkal, miután az a néppártosodás útjára lépve szabadulni akart a radikálisaitól. Rubi Gergely jelenleg is Hajdúhadházon él, egy médiavállalkozásban dolgozik.

A Cívishír megkeresésére elmondta: az utcai fórumon nem volt jelen, a kistestű kutyáját sétáltatta a közelben, s  egy szó sem igaz abból, hogy bárkit zaklatott volna. – Néhány barátommal összefutottam a helyi Trianon emlékműnél, Jakab Péteréktől hatvan-hetven méterre. Maga az utcafórum nem nagyon érdekelt, annál inkább, hogy egy rendezvénybiztosító ráült az emlékműre, a lábát is feltéve rá. Ezt nem hagytuk szó nélkül, s végül tényleg erélyesen rákiabáltunk. Ekkor egy kigyúrt srác rám támadt, holott a háttérben álltam. Ezt az embert valóban megrúgtam, közben ugyanis a videón átható férfi fojtogatni kezdett hátulról. Egyik kezemben a pórázt tartottam, a másik kezemmel a fojtogatót próbáltam lehámozni magamról, persze, hogy a lábamat használtam – állítja. Hozzátette: a jobbikos rendezvényt mintegy ötven rendőr figyelte, akik felléptek volna ellene, ha tényleg a „választókat rugdossa”. Szerinte egy civil által készített 45 perces videófelvétel bizonyítani fogja az igazát. Arról is beszámolt, hogy Jakab Péter egy, számára ismeretlen embere már a rendezvény előtt életveszélyesen megfenyegette.

Hogyan vélekedik Jakab Péterről a volt képviselő?

– Egy miskolci kampány során, még 2010-ben, segítettem neki ajánlószelvényeket gyűjteni. Akkor egy tenni akaró fiatalembert láttam benne. De, mint látható, Vona Gáborral együtt részt vett a keményvonalas radikalizmus le- és a puhány néppárti megközelítés felépítésében. Én identitásfosztott lelki jobbágyoknak nevezem az ilyen embereket. Ő ráadásul módszeresen hátba támadta azokat is, akik segítették… ezt nem gerinces magatartás. Jakab Pétert ma egy sarokba szorított vadhoz tudnám hasonlítani, akinek a jelleméről sokat elárul, hogy a saját, a média által testőrökként emlegetett embereit letagadja a nyilvánosság előtt. Rólam a mai jobbikosok tudják, hogy nagyon eltér a véleményem az övékétől a pártot illetően. De akkor az a megoldás, hogy rám küldenek két-három verőembert? Mit fognak tenni ha kormányra kerülnek? 

– reagált. A Jobbik irányváltása – emlékezett vissza – már 2013-ban napirenden volt, ki is fejezte a nemtetszését. Mint érvelt, nem azért léptek be országosan 18-20 ezren a pártba, hogy azután pálfordulást mutassanak be. – Az akkor képviselt értékek és ideológia különböztetett meg bennünket a kommunizmusból ránk maradt, magukat demokratáknak álcázó erőktől. Maradni kellett volna az emberek között, két lábbal a földön, hiszen 870 ezer választó ránk szavazott. Jelentős részük nem a sajtóból „ismert” bennünket, hanem személyesen. Ha a Jobbik nem változtatott volna az irányán, legkésőbb 2018-ban kormányváltó erővé lépett volna elő. E helyett a pártvezetés úgy döntött, kidobja a radikálisokat, akik valójában a legtöbbet tették a Jobbik felemelésért – vallja. Egyéni anyagi érdekek, túlfizetett tanácsadók, rossz helyzetértékelés: elsődlegesen ezeket a tényezőket látja a néppártosodási törekvés hátterében.  

Rubi Gergely csoportos garázdaság, testi sértés, életveszélyes fenyegetés és zaklatás miatt. Kérdésünkre, hogy van-e engedéllyel vagy engedéllyel tartott lőfegyvere, nemmel válaszolt.

A rendőrség az előállított Rubi ellen garázdaság szabálysértés miatt folytat eljárást (erről ő azt mondja, egyelőre azt vizsgálják, megalapozott lehet-e a gyanúsítás). Az ő sérelmére történt agresszió kapcsán garázdaság vétség gyanújával nyomoznak, de még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés