Magyarország 50 koronavírusost vesz át Romániától

MTI

2021.10.13. 13:35

Magyarország 50 koronavírusost vesz át Romániától
(Fotó: MTI/archív)

Intenzív ellátásra szorulnak.

Hirdetés

Hirdetés

Magyarország segít Romániának, és 50 koronavírusos beteget vesz át intenzív ellátásra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 13-án. A tárcavezető kiemelte: Romániában rendkívül komoly kihívásokkal küzdenek a járványhelyzet tekintetében, "nagyon sok a súlyos beteg, nagyon sok a napi esetszám". Az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettek Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila egészségügyi miniszterrel abban a kérdésben, hogy Magyarország miként tudna segítséget nyújtani Romániának ebben a rendkívül nehéz helyzetben – közölte. Elmondta, korábban lélegeztetőgépeket és favipiravir hatóanyagú gyógyszert is küldtek, azonban ennél egy nagyobb kérése is volt a romániai kormánynak.

Ez arra vonatkozott, hogy Magyarország vegyen át súlyosan beteg koronavírusos fertőzötteket intenzív kezelésre, ugyanis "a romániai egészségügyi ellátórendszer leterheltsége sok esetben már a határon mozog" – mutatott rá.

A miniszter hangsúlyozta: ezért úgy döntöttek, hogy segítenek Romániának, és 50 koronavírusos beteget vesznek át intenzív ellátásra; őket a szegedi és a debreceni klinikák veszik át. Kitért arra: jelenleg a romániai egészségügyi minisztérium és magyar oldalról az Országos Kórházi Főigazgatóság egyeztet a technikai részletekről, amelyek közé tartozik az, hogy milyen állapotú betegeket vesznek át kezelésre. A kórházi diagnózisok magyar nyelvre történő gyorsfordításának kérdéséről is egyeztetnek, valamint arról, hogy a betegek átszállítása mikor kezdődhet meg – fejtette ki Szijjártó Péter.

DebrecenRomániaSzijjártó Péterkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés