Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Túltolták: többen is hat adag vakcinát kaptak Budapesten

| 2022. 01. 07. | 20:26:00
Egy szakdolgozó nem hígította fel az ampulla tartalmát.
Túltolták: többen is hat adag vakcinát kaptak Budapesten
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több embernek is egyszerre hat dózis vakcinát adtak be egy budapesti kórházban. A furcsa eset a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történt. A 24.hu információja szerint összesen 12 ember kapott a kelleténél nagyobb mennyiségű oltóanyagot.

A portál információit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megerősítette.

Úgy tudják, hogy a vétkes szakdolgozó tévedésből nem hígította fel a vakcinát, ez okozta a túladagolást.

A vakcinákat ampullákban kapják kézhez az oltópontok, minden egyes ampullában több ember beoltására elegendő oltóanyag van, amit viszont az előírások szerint hígítani kell, csak ezt követően felhasználhatók. Ez utóbbi maradt el a szóban forgó esetekben.

Az Emmi a 24.hu-nak küldött válaszában azt írta, álláspontjuk szerint a történtek hátterében egyértelműen emberi mulasztás áll. Közölték, az intézmény a szükséges lépéseket megtette, de azokat nem részletezték.

Orvosszakmai megítélésünk szerint, mely az érintett oltakozók 48 órás, részletes utánkövetésén alapul, az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem merül fel

– írta a tárca a 24.hu megkeresésére.

Hozzátették azt is, hogy az érintettek egészségi állapotát a továbbiakban is megfigyelik.

Magyarországon tavaly májusban fordult elő, hogy tévedésből egy helyett hat adag vakcinát adjanak be valakinek – emlékeztetett a portál. Akkor egy szombathelyi férfit a háziorvosa oltott be véletlenül egy teljes ampullával. Amint a tévedés kiderült, kórházba szállították az illetőt megfigyelésre. Az akkori hírek szerint hőemelkedése volt és fájt a feje, de ennél komolyabb mellékhatást nem észleltek nála.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés