Hirdetés

A magyar történelemben Novák Katalin lesz a harmadik női államfő

2022.03.09. 15:01

A magyar történelemben Novák Katalin lesz a harmadik női államfő
Novák Katalin és a férje (Fotó: Novák Katalin/Facebook)

Anjou Mária és Mária Terézia királynői voltak az országnak.

Hirdetés

Novák Katalint minden bizonnyal köztársasági elnökké választják március 10-én, csütörtökön, hiszen az őt jelölő kormánypárti szövetségnek kétharmados többsége van a magyar törvényhozásban. Novák Katalin lesz az első nő Magyarországon a köztársasági elnöki poszton, és egyben a legfiatalabb elnök is lesz a 45 évével. 

Érdekesség, hogy megválasztása esetén Novák Katalin a harmadik női államfő lesz a magyar történelemben. Korábban két királynője volt az országnak, Anjou Mária (ui: 1386-1395) és Mária Terézia (ui: 1740-1780), de ők nem választott államfők voltak.

Az elnökválasztás legalább egy, legfeljebb két fordulóból áll, a választásra két egymást követő nap áll rendelkezésre. A szavazás titkos, a képviselők szavazólapokon adják le voksaikat. Az első fordulóban a szavazatok kétharmadának megszerzésével válhat a jelölt köztársasági elnökké. A második fordulóban már a szavazó képviselők többségének szavazata is elégséges.

Az Alaptörvény értelmében "A köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani." Áder János hivatalban lévő államfő nem jelölhető újra a posztra. Áder ötéves mandátuma 2022. május 9-én jár le, így az azt megelőző 30-60 napban kell az Országgyűlésnek megválasztania az új államfőt.

Az ellenzék Róna Péter 80 éves közgazdászt jelöli köztársasági elnöknek.

köztársasági elnökNovák Katalinparlament

Hirdetés

Hirdetés