Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó elmondta véleményét az ukrán nagykövet bekéretéséről

| 2022. 04. 06. | 13:02:00
A magyar külügyminiszter a szerb kollégájával tartott sajtóértekezletet.
Szijjártó elmondta véleményét az ukrán nagykövet bekéretéséről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba, azonban még a pótvizsgán átmehet a közösség, ha holnap megtörténik az ország csatlakozása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 6-án Szegeden, amikor is a tárcavezető a szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal tartott közös sajtóértekezletet.

A minisztérium közleménye szerint a két ország kiváló viszonyát is méltatta, és hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki szerint sokat tettek azért, hogy "a történelmi ellenségeskedésből történelmi barátsággá alakuljon a két nemzet kapcsolata".

Magyarország külügyminisztere kiemelte, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom értéke januárban több mint a kétszeresére nőtt. Kitért arra is, hogy épül a Budapest-Belgrád vasúti pálya, év végére kész lesz a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása, a vége felé közeledik két magyar vállalati beruházás Szerbiában összesen négymilliárd forint értékben, és a szomszédos országnak hazánk energiaellátásában is nagy a szerepe.

Az ukrán nagykövet bekéretése kapcsán Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte a kijevi kormány tisztségviselőinek nyilatkozatait a magyarországi választásokkal összefüggésben.

Mi megértjük, hogy ők háborúban állnak, szörnyű az a szenvedés, amit az ukrán embereknek át kell élni. De ez sem lehet ok arra, hogy totalitárius rendszer kialakításáról beszéljenek, a háborús bűnökben való cinkosság kérdését vessék fel a diplomatáik, vagy sajnálkozzanak a magyar választás kimenetele felett

– hangsúlyozta, majd hozzátette: a magyar emberek demokratikus választáson döntöttek, az eredményt így mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Közölte, bár az ukrán nyilatkozatok "minden határon túlmentek", természetesen ettől függetlenül Magyarország a jövőben is befogad és ellát minden menekülőt, és megad minden humanitárius segítséget, amit csak kérnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés