Hirdetés

Aláírta a köztársasági elnök a fegyveres védelmi tervet

MTI

2022.05.31. 18:14

Aláírta a köztársasági elnök a fegyveres védelmi tervet
Fotó: Facebook

A terv tartalmazza a Magyar Honvédség feladatait a törvényes rend fenntartásában.

Hirdetés

Hirdetés

Aláírta Magyarország fegyveres védelmének tervét Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka kedden a Honvédelmi Minisztériumban, Budapesten.

Az ország fegyveres védelmi tervének illeszkednie kell az ország védelmi tervébe - közölte Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a közmédiával a helyszínen.
Hozzátette:

a Magyar Honvédség a legkisebb incidenstől a teljes háborús helyzetig elemzi azokat a kihívásokat, amelyek az országot érhetik.

A mindenkori köztársasági elnöknek meg kell ismernie, és el kell látnia kézjegyével a dokumentumot - hangsúlyozta a tábornok.
Kun Szabó István vezérőrnagy, a köztársasági elnök főhadsegédje kiemelte: az aláírás valódi aktualitását az adja, hogy 2020-ban elfogadták a nemzeti biztonsági stratégiát, a következő évben pedig a nemzeti katonai stratégiát. Ennek figyelembevételével vizsgálták felül a védelmi tervet - tette hozzá.
Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy a Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme, továbbá a nemzetközi szerződésből eredő közös védelmi és békefenntartó feladatok ellátása. Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka.

A terv tartalmazza a Magyar Honvédség feladatait a törvényes rend fenntartásában, a kritikus infrastruktúra és a kibertér védelmében. A tervet a honvédelmi miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök hagyja jóvá.
honvédelem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés