Hirdetés

Egy vajdasági család kétszázmilliós magyar kincset rejtett 100 évig

2022.06.01. 15:03

Egy vajdasági család kétszázmilliós magyar kincset rejtett 100 évig
Rippl-Rónai József Enteriőr című festménye (Fotó: mti)

Ennyiért kelt el Rippl-Rónai Enteriőrje.

Hirdetés

Rippl-Rónai József Enteriőr című festménye 200 millió forint, Vaszary János Dunakorzó Budapesten olajképe pedig 160 millió forint leütést ért el a Virág Judit Galéria jubileumi aukciójának első napján, kedd este a Budapest Kongresszusi Központban, ahol klasszikus műveket árvereztek el.

Rippl-Rónai Enteriőr című képe betekintést nyújt a művész hétköznapi életébe. Megjelennek rajta elmaradhatatlan szereplői, felesége, Lazarine és Piacsek bácsi, mellettük a kor ünnepelt színésznője, Márkus Emília látható, aki akkoriban a kaposvári színházban vendégszerepelt, és Rippl-Rónai meghívta őt otthonába. A festmény kikiáltási ára 120 millió forintról kúszott fel 200 millióra, ennél magasabbért eddig csak egyetlen Rippl-Rónai festmény kelt el, a Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című, amely 220 millió forint leütéssel tartja az eddigi életműrekordot.

A nagyméretű olajkép egy vajdasági kollekcióból került elő. Engelmann Zsigmond, az eredeti tulajdonos, népszerű korabeli gyűjtő volt, aki magától a festőtől vásárolhatta meg a festményt az 1900-as évek elején. A leszármazottai őrizték több mint száz éven át.

képzőművészetfestményaukció

Hirdetés

Hirdetés