Hirdetés

A négyszeres olimpiai bajnok legendát leváltották, mert orosz

2022.06.01. 15:37

A négyszeres olimpiai bajnok legendát leváltották, mert orosz
Sztanyiszlav Pozdnyakov (Fotó. RussiaToday)

Itt az ukrajnai orosz invázió újabb sportdiplomáciai következménye.

Hirdetés

Az Európai Vívószövetség (EFC) rendkívüli kongresszusán leváltották posztjáról Sztanyiszlav Pozdnyakov elnököt. Az EFC honlapja szerint a kedden tartott online ülésen a 45 tagországból 37 vett részt, és a szavazáson 23-an voksoltak az orosz sportvezető eltávolítása mellett, tizen ellene, négyen tartózkodtak. Az EFC végrehajtó bizottsága már áprilisban megvonta a bizalmat Pozdnyakovtól, a kongresszus ezt a döntést szentesítette Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

A szövetség honlapja szerint az új első ember megválasztásáig a lengyel főtitkár, Jacek Slupski látja el az elnöki feladatokat. A legendás, négyszeres olimpiai bajnok kardvívó - aki 2018-tól az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke - 2016-tól vezette az európai szövetséget.

Március elején az ukrajnai orosz invázió sportdiplomáciai következményeként Aliser Uszmanov orosz oligarcha közleményben jelentette be: azonnali hatállyal felfüggeszti elnöki tevékenységét a sportági világszövetségben (FIE). Lépését az FIE-t 2008 óta irányító üzletember azzal indokolta, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját követően megítélése szerint az Európai Unió szankcióinak célpontjává vált.

Oroszországvívásháborúorosz-ukrán válság

Hirdetés

Hirdetés