Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kata: a változások és a lehetséges megoldások

| 2022. 07. 14. | 12:46:00
Lényegesen leszűkül ugyanis azoknak a köre, akiknek lehetséges lesz ezt az adófajtát választani. 
Kata: a változások és a lehetséges megoldások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazták a kata változásokra vonatkozó a törvényjavaslatot. Ennek alapján 2022. szeptember 1-je után jelentősen módosul az adóforma. Habár az eddigi 12 millió forint helyett 18 millió forint lesz az éves kata keret, azaz havonta 1,5 millió forint, lényegesen leszűkül ugyanis azoknak a köre, akiknek lehetséges lesz ezt az adófajtát választani. A K&H és a Vállalkozás Okosan szakértői mutatják, mik a legfontosabb változások és milyen megoldást választhatnak ezt követően a katások.

  • kiesik a katából az a vállalkozás, aki nem csak magánszemélyeknek számláz (kivétel a taxisok)
  • betéti társaság, közkereseti társaság, egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda és állatorvos semmilyen formában nem lehet katás
  • nincs lehetőség mellékállásban katásnak lenni. A változást követően akkor választható a kata, ha a heti munkaidő kevesebb, mint 36 óra
  • aki maradhat katás, annak továbbra is havi 50 ezer forint a kata és 108 ezer forint az ellátási alap (táppénz, nyugdíj számítása esetén)
  • ha valaki 2022. augusztus 31-ig kilép a katából, akkor havi 1,5 millió forint a keret, azaz az idei évi 8 hónapra 12 millió forint a kata bevételi keret

Merre tovább a kata után?

Aki számára a továbbiakban a kata nem választható, az az átalányadó, a tételes költségelszámolás, a társasági adó és a kiva mellett dönthet. Az, hogy kinek melyiket lehet és érdemes választani, az nagyban függ a várható bevételtől, az elszámolható költségektől és az igénybe vehető kedvezményektől.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés