Hirdetés

Hirdetés

Egy új vírus megjelenésére figyelmeztet Müller Cecília

2022.08.12. 17:31

Egy új vírus megjelenésére figyelmeztet Müller Cecília
(Fotó: illusztráció)

Egy új vírustörzs jelent meg Magyarországon, ami járványt okozhat.

Hirdetés

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília országos tisztifőorvos egy körlevélben - írja a NépszavaAz országos tisztifőorvos azt kérte, hogy az orvosok tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

A lap szerint Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma 2016 és 2020 között folyamatosan csökkent, tavaly összesen csak 75 fertőzöttet regisztráltak, idén július végéig viszont már 346 megbetegedés történt.

Azért van ekkora emelkedés, mert a vírusnak egy új törzse jelent meg Magyarországon, elsősorban Budapesten.

A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe – mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője.

A vírus lappangási ideje 15-30 nap is lehet, néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezután jön a hányás, a has jobb felső részén megjelenő fájdalom vagy érzékenység, a sötét színű vizelet, a világos színű széklet, a sárgaság vagy a szem besárgulása.

járványvírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés