Hirdetés

Támogatja húsz hazai civil szervezet a szívhangrendeletet

MTI

2022.09.22. 13:23

Támogatja húsz hazai civil szervezet a szívhangrendeletet
(Fotó: illusztráció)

Hírességek is aláírták a közös nyilatkozatot.

Hirdetés

A magzati életek védelméért és a krízisben lévő várandós nők támogatásáért tevékenykedő 20 hazai civil szervezet közös nyilatkozatban állt ki a szívhangrendelet mellett. Az MTI-hez csütörtökön közleményben többi között a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának vezetősége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Bioetikai Társaság és a Tégy az abortusz ellen emlékeztetett: a szeptember 15-én hatályba lépett miniszteri rendelet értelmében módosult a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendelete.

A módosított rendelet szerint az abortuszhoz ezentúl szükség lesz egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletre, amely bizonyítja, hogy az egészségügyi szolgáltató "a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt", azaz a szívhangot egyértelműen bemutatta az édesanyának. Egyebekben az abortusz lehetőségét a rendelet nem érinti.

Közölték: "a magyarországi életvédő közösség" egybehangzóan üdvözli és támogatja az új rendeletet. Nemzetközi tapasztalatok sora igazolja - tették hozzá -, hogy a modern diagnosztikai eszközökkel könnyedén elvégezhető vizsgálat sok magzat életét mentheti meg. Álláspontjuk szerint a gyermek szívdobbanásának hangja, a baba és az anya között így létrejött "találkozás" sok esetben fordította vissza az abortuszra készülő, magát kényszerhelyzetben érző édesanyát, akit gyermeke szívverése döbbentett rá arra, hogy "érző, fejlődő életet hord a szíve alatt". Az aláírók szerint az új rendelet lehetőséget ad a krízishelyzetben lévő nőnek, hogy ne bánja meg - később visszafordíthatatlan, életbevágó - döntését. Mindketten számítanak, az anya és a gyermek élete ugyanolyan értékes emberi élet - hangsúlyozták.

Nem elhanyagolható az sem, hogy nagyon sok család örökbefogadó szülőként vállalná olyan gyermekek felnevelését, akikről a szülei lemondanak vagy már magzati korban "abortusszal vetnének véget az életének" - írták.

Úgy fogalmaztak az aláíró szervezetek: abban bíznak, hogy sok gyermek menekülhet meg és sok édesanya, család kerülheti el az abortuszt követő testi-lelki-kapcsolati traumákat azáltal, hogy "végre a magzat is üzenhet" - ha csak egy néhány másodpercig is - a sorsáról döntő szüleinek.

A közös nyilatkozat aláírói között szerepel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Csókay András idegsebész, továbbá több intézmény, egyesület, szervezet, többi között a Szent István Intézet, az Emberi Méltóság Központ, a Fiatalok az Élet Szolgálatban, a Várva várt Alapítvány, az Alfa Szövetség, és a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom alapítói, tisztségviselői.
terhességmagzatabortuszterhességmegszakítás

Hirdetés

Hirdetés