Hirdetés

Hirdetés

A magyaroké nem teljes értékű demokrácia - megszavazták!

Euronews

2022.09.15. 13:31

A magyaroké nem teljes értékű demokrácia - megszavazták!
(Fotó: European Union, 2022)

A dokumentum a 2018-as Sargentini-jelentés friss változata.

Hirdetés

Az Európai Parlament nagy többséggel (433 igen, 123 nem, 28 tartózkodás) elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kimondják, Magyarország többé már nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia hibrid rezsimje. Az EP felszólítja a dokumentumban az Európai Bizottságot arra, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat - írja az Euronews.

A témogatott dokumentum annak a 2018-as Sargentini-jelentésnek a frissített változata, melynek nyomán indult el az Alapszerződések hetes cikke szerinti eljárás.  A 2019-es EP-választáson nem induló, a parlamenti munkától elköszönő holland Judith Sargentini rapportőri szerepét az Európai Parlamentben a francia Gwendoline Delbos-Corfield vette át, aki tavaly Budapesten is járt. A jelentéstevő már többször elmondta, hogy a helyzet csak rosszabb lett, és szerinte az ukrán háború még jobban aláásta a Magyarországgal szembeni bizalmat.

Az ukrajnai háború hatással van arra, hogy Magyarország hogyan működik a Tanácsban a többi tagállammal. Ez az igazi probléma, amivel szembenállunk, ami érinti az Európai Unió szuverenitását, biztonságát és az Oroszországgal való kapcsolatát. Nagyon aggódunk amiatt, hogy Magyarország ezt aláássa, mert Magyarország talán inkább Putyin és Oroszország oldalán áll, mint az ukrán oldalon

- mondta Gwendoline Delbos-Corfield. Az állásfoglalás szerint a Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, a 12 éves Fidesz-kormányzás a választási autokrácia hibrid rezsimjét teremtette meg. Ez pedig nem történhetett volna meg, ha az európai intézmények hatékonyabban töltik be szerepüket a demokrácia védelmében.

A magyar jogállamiság helyzetéről és a jelentésről heves, néhol személyeskedésbe forduló vita zajlott szerdán. A felszólaló néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöld és radikális baloldali képviselők szerint súlyos, rendszerszintű problémák vannak Magyarországon. A magyar kormánypárt EP-képviselői és támogatói szerint viszont boszorkányüldözésről van szó, a magyar és a nemzetközi baloldal támogatásával.  Szerintük az EU-nak tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát, akik negyedszer választották meg zsinórban Orbán Viktort és kormányát.

Európai UnióBrüsszel

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés