Hirdetés

Hirdetés

Putyin kivételével minden hatalmasság elmegy II. Erzsébet temetésére

BBC

2022.09.14. 11:18

Putyin kivételével minden hatalmasság elmegy II. Erzsébet temetésére
II. Erzsébet egyik legjobb barátnője, Hollandia volt királynője, Beatrix (balra), valamint II. Margit dán királynő (jobbra)

Minden más fontos államfő vagy királyi méltóság ott lesz.

Hirdetés

II. Erzsébet királynő hétfői temetése a világ államfőinek és uralkodóinak legnagyobb összejövetele lesz, amit eddig az Egyesült Királyságban rendeztek – írja a BBC. A brit királyi család a meghívókat már az elmúlt hét végén kiküldte – a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin is kapott –, és vele együtt mintegy 500 államfő és egyéb méltóság részvételére számítanak.

A meghívottak között vannak Európa királyi családjainak sarjai, akik közül sokan vér szerinti rokonai II. Erzsébetnek. Fülöp belga király és Mathilde királynő megerősítette, hogy ott lesznek, csakúgy, mint Willem-Alexander király és felesége, Maxima királynő, valamint édesanyja, Beatrix volt holland királynő. Felipe király és Letizia spanyol királynő is elfogadta a meghívást, valamint Norvégia, Svédország és Dánia királyi családjai.

A Nemzetközösség (a Brit Birodalomból kialakult független államok szervezete) mindegyik tagállama a legmagasabb szinten képviselteti magát a temetésen. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, valamint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is elfogadta a meghívást.

Oroszországból, Fehéroroszországból vagy Mianmarból senkit sem hívtak meg – állítja James Landale, a BBC munkatársa. Oroszország és az Egyesült Királyság diplomáciai kapcsolatai az oroszok Ukrajna elleni inváziója miatt tulajdonképpen teljesen megszűntek. Így Putyin nem lesz ott a Westminster-apátságban, mint ahogyan közeli szövetségese, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök sem. A mianmari vezetésre a 2021 februárjában lezajlott katonai puccs óta orrol a brit diplomácia.

II. Erzsébettemetés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés