Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A háború miatt ismét veszélyhelyzetet hirdet a kormány

| 2022. 10. 29. | 19:46:00
A Magyar Közlönyben jelentek meg a részletek.
A háború miatt ismét veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„A kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki” – tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, amit Orbán Viktor miniszterelnök írt alá.

A kormányrendelet november elsejével lép hatályba. 

Több kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben ezzel kapcsolatban, melyek egyrészt megszüntetik, másrészt az új alkotmányos kereteknek megfelelően 30 napra újra kihirdetik a háború miatt szükséges veszélyhelyzetet. Emellett meghosszabbítják az október 31-én hatályos veszélyhelyzeti rendeletek hatályát, így ezek továbbra is alkalmazhatóak maradnak – írja az atv.hu. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a közleményében azt írta: az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása már megteremtette azt a lehetőséget a kormány számára, hogy kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását – ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll.

Miután a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó háború továbbra is fennáll, a kormány a parlament elé terjeszti a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzethez kapcsolódó jogszabályok meghosszabbítását 180 nappal.

November 1-jén életbe lép hatályba az az alkotmánymódosítás is, amely a rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás és veszélyhelyzet helyett három különleges jogrendet határoz meg: a hadiállapotot, a szükségállapotot és veszélyhelyzetet. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés