Hirdetés

Az MVM halasztott fizetési megállapodást kötött a Gazprommal

MVM

2022.10.03. 17:24

Az MVM halasztott fizetési megállapodást kötött a Gazprommal
(Fotó: illusztráció)

.A hajdúszoboszlói párnagáz megoldás lehet a rezsicsökkentésre.

Hirdetés

Az árak szélsőséges kilengése miatt két intézkedést hozott az MVM: egyrészt a finanszírozás optimalizálása céljából halasztott fizetési megállapodást kötött a Gazprommal, másrészt átalakításokat és energetikai fejlesztéseket tervez a földgáztaroló kapacitás hatékonyabb hasznosítására, aminek részeként a hajdúszoboszlói tárolónál 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntöttek - közölte az MVM hétfőn.

A kormány szerint a halasztott fizetés lehetőségének az időszakos beemelése a szerződésbe növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét és likviditási biztonságát. Az energiaellátás biztonságát egyébként a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és az azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Az MVM tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítására középtávon a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség. Az átalakítás érinti az MVM hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntött. Vizsgálják a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a CO2-tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű CO2-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva az ország klímapolitikai céljainak eléréséhez.

A hajdúszoboszlói párnagáz önköltsége rendkívül alacsony, piaci értéke mai árakon kb. 1,5 milliárd euró, azaz 650 milliárd forint, hasznosítása a kormány szerint hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget.

Mi a párnagáz?

Két típusú gáz van a földgáztározókban: az egyik a hétköznapokban a lakosság számára felhasználható mobilgáz, illetve a párnagáz, amely alapesetben arra szolgál, hogy fenntartsa a be- és kitároláshoz szükséges optimális nyomást a tározóban.

Hajdúszoboszló

Hirdetés

Hirdetés