Hirdetés

Orbán Viktor rendhagyó kormányinfót tart

2022.12.21. 10:33

Orbán Viktor rendhagyó kormányinfót tart
(Fotó: Orbán Viktor/Facebook)

A háborúról, a pedagógusokról, a migrációról, az energiaválságról kérdezték.

Hirdetés

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve – jelentette ki nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Bár a brüsszeli és a liberális világ baloldali kormányt akart, sikerült megvédeni az ország függetlenségét, kimaradtunk a háborúból, álltuk a sarat a migrációval szemben, megőriztük a munkaalapú gazdaságot

- sorolta a  kormányfő a „rendkívüli teljesítményeket”. Szerinte 2023-ban a legfontosabb az lesz, hogy kimaradjunk a háborúról, az európai recesszióból, egyszámjegyűre szorítsák le az inflációt, a 25 éves korig járó adómentességet pedig 30 évre emelik fel a gyermeket vállaló nőknél.

A migrációról

A Frankfurter Allgemeine Zeitung migrációval kapcsolatos kérdésére a miniszterelnök azt felelte: a  határkerítés nem tökéletes, de a beszivárgás egészen más, mint amikor 2015-ben százezrek masíroztak be a Keleti pályaudvarra. Börtönben ül 2500 embercsempész, mégis vannak, akik újra és újra belevágnak - tette hozzá.

Az EU korrupciós ügyéről

Az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós üggyel kapcsolatban Orbán úgy fogalmazott: ez az ügy rombolja annak a közösségnek az erejét, amihez Magyarország tartozik, „rossz hír minden tagállam számára”, ugyanis az EP elveszíti a szavahihetőségét. Volt már ilyen ez EU történetében, „nem ördögtől való”, a mocsarasodás ellen pedig egyetlen orvosság van a kormányfő szerint, „le kell csapolni” - jegyezte meg.

A rezsiről

A miniszterelnök szerint az ő felméréseik szerint a „rezsivédettség” alatt álló magyar gázfelhasználók aránya 75 százalék, és a maradék 25 százalék, akiknek már magasabb díjat kell fizetniük, nagyjából lefedik a módosabb rétegeket. Példa nélkülinek nevezte Európában, hogy tíz éve stabilan tartották a gázárakat.

A pedagógusokról

A pedagógussztrájkról és az elbocsátott pedagógusokról szólva azt mondta: olyat még nem látott, hogy egy tudományos akadémia „nyílt törvénysértésre” buzdít pedagógusokat. Ezt arra utalva mondta, hogy az MTA állásfoglalása szerint vissza kell venni az iskoláikba a sztrájk miatt kirúgott pedagógusokat. Hiszen a törvényeket mindenkinek be kell tartania. A magyar gazdaság egyelőre tíz százalékos béremelés bír el a pedagógusok kapcsán, a továbbiak függnek az EU-s pénzektől. Arra kéri a pedagógusokat, hogy ha nem értenek egyet szakmai vagy politikai célokkal, akkor is tartsák be a szabályokat.

 

Orbán Viktorkormányinfó

Hirdetés

Hirdetés