Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Piaci zavartól fél a gabonaszövetség

| 2023. 04. 21. | 12:22:00
A folyamat kárvallottjai a fogyasztók lesznek - írják.
Piaci zavartól fél a gabonaszövetség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége mint a gabona és olajos mag kereskedők és feldolgozók érdekképviselete nem támogat és nem ért egyet semmilyen piackorlátozó intézkedéssel - idézi a szövetség közleményét az agrarszektor.hu.

Mint írják: már az exportkorlátozásról is beigazolódott, hogy abszolút negatív hatással volt a piacra és semmilyen pozitív hozadéka nem volt.

Az Ukrajnából érkező gabona és olajos mag importtilalmával sem értünk egyet, főleg egy olyan szezonban amikor például a kukorica import kitettségünk igen nagy. Ez az intézkedés komoly nehézségeket fog okozni a magyarországi takarmánygyártók, és ipari feldolgozók számára, aminek hatása lesz az állattartókra és fogyasztókra is

- fogalmaznak. 

Hozzáteszik: búzából idén sem lesz hiány, de az itthon megtermett takarmánykukorica nem fedezi a hazai szükségletet és a kukoricatermés egy jelentős része alkalmatlan a humán- és takarmánycélú feldolgozásra.  A tavalyi, 2,8 millió tonnás kukoricatermés mellett, legalább 1,9 millió tonna kukorica importjára van szükségünk a betakarításig. Október 1-től április közepéig, Ukrajnából, 1,2 millió tonna kukorica érkezett hazánkba, így a kieső 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszereznünk.

Az ukrán import tiltásával elveszítjük a hozzánk legközelebb eső és ezért a számunkra leggazdaságosabban elérhető alapanyagforrást. Az ukrán áru kizárásával piaci zavar keletkezik, aminek a kárvallottjai végsősoron a magyar fogyasztók lesznek. Véleményünk szerint a piaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozás helyett a piacra kell bízni az árualapok mozgásának szabályozását

- hangsúlyozzák a közleményben. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés