Hirdetés

Hirdetés

Eurovíziós Dalfesztivál: Svédország nyerte a liverpooli döntőt

2023.05.14. 09:31

Eurovíziós Dalfesztivál: Svédország nyerte a liverpooli döntőt
(Fotó: Eurovízió)

Loreen a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést.

Hirdetés

Svédország győzelmével végződött az idei Eurovíziós Dalfesztivál szombati liverpooli döntője. A fesztivált tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a Stefania című dallal, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

A szombat éjszakába nyúló döntőt az északnyugat-angliai Liverpool 11 ezer személyes rendezvény- és sportcsarnokában, a Liverpool Arenában tartották. A döntőre szóló jegyeket 160 és 380 font (68 ezer és 162 ezer forint) közötti áron forgalmazták, de a brit kormány rendkívül kedvezményes, 20 fontos egységáron háromezer belépőjegyet ajánlott fel ukrajnai menekülteknek.

A szombat esti döntőt a 39 éves svéd Loreen nyerte Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő - teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui - másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal. Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést: ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években.

Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre - éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott - Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált. A liverpooli döntőben Finnország került a második helyre 526 ponttal, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett. Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett.

A házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta, megelőzve a 18 pontos sereghajtó Németországot.

 

zeneeurovíziós dalfesztiválpopzene

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés