Hirdetés

Pünkösd: mit ünnepelnek a keresztények?

(mti)

2023.05.27. 12:18

Pünkösd: mit ünnepelnek a keresztények?
Székelyudvarhelyi zarándokok tartanak a Hargitán keresztül a csíksomlyói búcsúra 2023. május 27-én reggel (Fotó: mti)

A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.

Hirdetés

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

Pünkösdkor három fontos eseményt ünnepelnek a keresztények:

  • a Szentlélek eljövetelét, amit Jézus búcsúbeszédében megígért,
  • az egyház alapítását
  • és az "egész világra kiterjedő missziós munka" kezdetét.

A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, így született meg az első pünkösdkor az egyház.

Az ünnep eredetileg, az ószövetségi zsidó népnél aratási hálaadás volt, majd a mózesi törvény emléknapja lett. A püspöki szinódus 305-ben rendelte el a galamb vagy lángnyelvek alakjában ábrázolt Szentlélek eljövetelének megünneplését. A katolikus egyházban a II. vatikáni zsinat liturgiareformja szerint a pünkösd az ötvennapos húsvéti ünnepkör ünnepélyes befejezése. A pünkösdi időszak a katolikus egyházban a bérmálás, a protestáns egyházakban a konfirmáció időszaka.

Bár pünkösdhétfő a zsinati liturgiareform bevezetése óta már nem külön egyházi ünnep, számos országban – 1993 óta Magyarországon is – munkaszüneti nap.

valláskereszténypünkösd

Hirdetés

Hirdetés